Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HAJ VIII. Hajhullás ellen Fűrészpálma és vas

HAJ VIII. Hajhullás ellen Fűrészpálma és vas
A vas és a ferritin fontos szerepet játszanak a sejtnövekedési útvonalakban, melyek a szársejtektől indulnak és azok stimulálásával a hajszálak keratinjának kialakulásához vezetnek. Egy másik anyag pedig gátolja a 5-alfa reduktáz aktivitását, a saw palmetto bogyó kivonata.Ez utóbbit csak táplálékkiegészítő formában tudjuk bevinni a szervezetünkbe.

Vas és hajnövekedés

A vas szintjének meghatározása fontos, mivel nem érdemes csak úgy vas kiegészítőket szedni, mivel a túlzott vasbevitel mérgező lehet, míg a hiány a vérszegénységhez vezet. A nők esetében az ideális vas szint a 2,25 és 100 közötti tartományban van, míg a férfiaknál 30 és 150 között. Az eredményekhez való hozzáférés egyszerű és olcsó, mivel a vas szintjét a már meglévő vérpanelhez hozzá lehet adni. Ha a szint alacsony, akkor vas-kiegészítést kell szedni, ha túl magas, akkor pedig konzultálni kell az orvossal. A vas fontos szerepet játszik a hajnövekedés antigén fázisában, így biztosítani kell, hogy elegendő vasat kapjon a szervezet, és ha nem, akkor táplálékkiegészítő formájában kell pótolni.

5-alfa reduktáz és saw palmetto; kurkumin

A dihidrotesztoszteron (DHT) rontja a haj állapotát, mivel lerövidíti az antigén fázist, azaz a növekedési időszakot, és miniaturizálja a hajhagymát. A DHT a férfiak és a nők hormonális egyensúlyában egyaránt jelen van, és az öregedéssel egyre több tesztoszteront alakít át DHT-vé. A 5-alfa reduktáz enzim aktivitásának csökkentése, ami DHT előállításáért felelős, hozzájárulhat a hajnövekedés antigén fázisának megtartásához vagy meghosszabbításához. Az egyik olyan anyag, melyről ismert, gyengén gátolja a 5-alfa reduktáz aktivitását, a saw palmetto bogyó kivonata táplálékkiegészítő formában. Noha nem ismert, az az összefüggés fedezése, az bizonyított, hogy a saw palmetto kevés mellékhatással jár és hatékonyan gátolja a DHT termelését. A 300 mg-os napi adagolásnak nincsenek jelentős mellékhatásai és szinte mindenkinek ajánlott. Mivel a hatóanyag felezési ideje rövid, érdemes 50-100 mg-os adagokban szedni éskét-három adagra osztva bevenni.

Számos más növényi összetevő is felsorolható, ami elősegítheti a hajnövekedést, például a zöldtea-kivonat, a reishi gomba, a tökmag olaj vagy a kurkuma. Azonban ezeknek a hatékonyságáról kevés kutatás készült.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű fehérje, vitamin, táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Haj