Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HAJ: VI. Koffein a hajhullás ellen

HAJ: VI. Koffein a hajhullás ellen
Általában a koffeint mint stimulánst ismerjük,  kávéban, yerba mate-ban, energiaitalokban táplálékkiegészítő formában stb. fogyasztunk. Azonban a koffein sok más hatást is kifejt az idegrendszeren kívül, és segít csökkenteni a hajhullást.

Az emberi hajnövekedési folyamatban számos tényező játszik szerepet, mint például az IGF-1, PDE, TGF-béta stb. Annak érdekében, hogy a haj növekedését serkentsük vagy a hajhullást megállítsuk, az első dolog a listán meglepő lehet sokak számára, és az a koffein.

A koffein erős PDE-gátló, ami azt jelenti, a PDE képes csökkenteni az IGF-1 szintet. Ha a koffeint topikálisan alkalmazzuk a fejbőrre, akkor csökkenthetjük a PDE-t és ezáltal növelhetjük az IGF-1 szintet, ami hajnövekedést stimulálhat vagy legalábbis a hajnövekedés megtartását segítheti az adott területen.

Bár a koffein ointment és krém formájában alkalmazva is hatásos lehet, fontos megjegyezni, nem kell minden nap alkalmazni, és az alkalmazott koffein koncentrációja is nagyon változó lehet. A legtöbb vizsgálat azonban a hajnövekedést szabályozó őssejt-niches-en, valamint az antigén fázisú hajnövekedés meghosszabbításán végzett in vitro tanulmányokat ölelik fel.

Bár az ilyen kezelések nem kínálnak teljesen új hajnövekedést, hatékonynak bizonyulnak a hajhullás megelőzésére, és kevés mellékhatással járnak, ellentétben a minoxidillal,  mellékhatásai közé tartozik a vérnyomás emelkedése és a prolaktin szintjének növekedése.

Azonban fontos megjegyezni, a koffein oralis bevitelével nem lehet ugyanazt az eredményt elérni, mert a koffein fő hatása az adenosin receptorok blokkolásán keresztül fejti ki hatását az idegrendszerben. Azonban az adenosin receptorok olyan nagy számban vannak az egész testben, hogy nagyon kevés koffein jut el a fejbőrbe, ahhoz a koncentrációhoz képest, ami szükséges lehet a hatás eléréséhez, mivel az adenosin receptorok miatt a koffein csak nagyon kevés mennyiségben jut el a fejbőrre. A koffein használata általában a hajhullás megelőzésére és a haj állapotának javítására szolgál, és nem arra, hogy új hajnövekedést eredményezzen. A koffeinnek azonban van olyan hatása is, hogy csökkenti az apoptózist, vagyis a természetes sejthalált, ami a hajhagymákat érinti, így hosszabb ideig megőrizheti a hajszálakat. A koffein tehát egy jó választás lehet a hajápolásban, és hasznos lehet a DHT útvonalának közvetlen támadására irányuló kémiai kezelésekkel együtt.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű fehérje, vitamin, táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Haj