Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A testmozgás és az agy egészsége

A testmozgás és az agy egészsége
A testmozgás közvetlenül javíthatja az agy egészségét, elősegítve a hippokampuszi idegsejtek fejlődését, melyben az asztrociták kulcsfontosságú szerepet játszanak. Ez a kutatás útját nyithatja a testmozgáson alapuló kezeléseknek kognitív rendellenességek, mint például az Alzheimer-kór esetében.

A Beckman Intézet kutatói vizsgálták, hogy a mozgás során összehúzódó izomsejtek milyen kémiai jeleket küldenek, és hogyan segítheti ezeknek a jeleknek a megértése az agy egészségének javítását.

Amikor az izmok összehúzódnak, például amikor nehéz súlyt emelünk, számos vegyületet bocsátanak ki a véráramba. Ezek a vegyületek eljuthatnak a szervezet különböző részeire, beleértve az agyat is. A kutatók különösen azon érdeklődtek, hogy a testmozgás hogyan segítheti a hippokampusz nevű agyterületet.

A hippokampusz kulcsfontosságú a tanulásban és a memóriában, és ezáltal a kognitív egészségben – mondta Ki Yun Lee, a kutatás vezető szerzője. A testmozgás hatásának megértése a hippokampuszra, hozzájárulhat a testmozgáson alapuló kezelések kifejlesztéséhez számos állapot, beleértve az Alzheimer-kórt is.

A kutatók elkülönítették a mozgás során összehúzódó izomsejtek által kibocsátott vegyületeket, és tesztelték őket a hippokampuszi idegsejteken. Ehhez egerekből vett kis izomsejt mintákat növesztettek sejtkultúrában. Amikor az izomsejtek érettekké váltak, önmaguktól elkezdtek összehúzódni, kémiai jeleiket a sejtkultúrába bocsátva.

Az eredmények megdöbbentőek voltak. Az izomsejtek kémiai jeleinek kitettsége arra késztette a hippokampuszi idegsejteket, hogy nagyobb és gyakoribb elektromos jeleket generáljanak – ami az erős növekedés és egészséges állapot jele. Néhány napon belül a neuronok szinkronizáltabban kezdtek tüzelni ezeket az elektromos jeleket, ami arra utal, hogy a neuronok érettebb hálózatot alkottak együtt, utánozva az agyi neuronok szerveződését.

Azonban a kutatóknak további kérdéseik voltak arról, hogy ezek a kémiai jelek hogyan vezettek a hippokampuszi neuronok növekedéséhez és fejlődéséhez. Hogy jobban megértsék az összefüggést a testmozgás és az agy egészsége között, további kutatásokat végeztek az asztrociták szerepével kapcsolatban, amelyek közvetítő szerepet játszanak ebben a kapcsolatban.

„Az asztrociták az első válaszadók az agyban, mielőtt az izmokból származó vegyületek elérnék a neuronokat," mondta Lee. Tehát talán szerepet játszottak a neuronoknak ezekhez a jelekhez való alkalmazkodásában.

A kutatók felfedezték, hogy az asztrociták eltávolítása a sejtkultúrákból még több elektromos jel kibocsátását eredményezte a neuronokból, ami arra utal, hogy az asztrociták nélkül a neuronok tovább növekedtek - talán olyan pontig, ahol már kezelhetetlenné válhatnak.

„Az asztrociták kritikus szerepet játszanak a testmozgás hatásainak közvetítésében,” mondta Lee. „A neuronok aktivitásának szabályozásával és a neuronok túlzott izgalmának megakadályozásával, az asztrociták hozzájárulnak az agy optimális működéséhez szükséges egyensúlyhoz."

Az izomösszehúzódás és a hippokampuszi neuronok növekedésének és szabályozásának közötti kémiai útvonal megértése csupán az első lépés ahhoz, hogy megértsük, hogyan segít a testmozgás az agy egészségének javításában.

Végül is kutatásunk hozzájárulhat hatékonyabb testmozgási programok kifejlesztéséhez a kognitív rendellenességek, mint például az Alzheimer-kór kezelésére,” mondta Lee.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a testmozgás és a megfelelő táplálkozás a legfontosabbak az agy egészségének megőrzésében, és a táplálékkiegészítők csak ezen alapok támogatására szolgálnak. Mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt új táplálékkiegészítőt kezdenénk szedni.

Összefoglalva, a kutatás szerint a rendszeres testmozgás közvetlenül támogathatja az agy egészségét, különösen a memória és a tanulás szempontjából kulcsfontosságú hippokampuszban. Az asztrociták, amelyek az agyban található támogató sejtek, kulcsszerepet játszanak ebben a folyamatban. Az ilyen jellegű kutatások hozzájárulhatnak a jövőbeni testmozgás-alapú kezelések kifejlesztéséhez a kognitív rendellenességek, mint az Alzheimer-kór esetében. Az életmódunk, az étrendünk és a táplálékkiegészítőink mind hozzájárulhatnak agyunk egészségének megőrzéséhez.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek akciós árakon.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód