Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szukralóz fogyasztásának hatása az inzulin-, glükóz- és glp-1 szintekre

Szukralóz fogyasztásának hatása az inzulin-, glükóz- és glp-1 szintekre
Több kutatás is vizsgálta, hogy a szukralóz - egy népszerű édesítőszer - fogyasztása hogyan befolyásolja a vércukor-, inzulin-, és glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) szinteket. Az eredmények vegyesek, és további kutatásokra van szükség a hatások pontos megértéséhez.

Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált tanulmányban azt vizsgálták, hogy a szukralóz hosszú távú fogyasztása hogyan hat az inzulinérzékenységre, a glikémiás válaszra és a GLP-1 felszabadulására. Az eredmények azt mutatták, hogy a szukralóz fogyasztása csökkentette az akut inzulin választ, csökkentette az inzulinérzékenységet és növelte a GLP-1 kiválasztását egészséges egyéneknél (Lertrit et al., 2018).

Egy további randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált tanulmányban 137 egészséges, 18-35 év közötti résztvevő vett részt, akik közül egyiknek sem volt inzulinrezisztenciája. A tanulmány célja az volt, hogy meghatározza, a szukralóz fogyasztásának hosszú távú hatásait az inzulin- és glükózprofilokra. Az eredmények szerint a 10 hetes szukralózfogyasztás emelte az inzulinszinteket és a vércukorszinteket, valamint csökkentette az inzulinérzékenységet. Ezek az eredmények arra utalnak, szukralóz fogyasztása növelte az édes ízre adott agyi reakciót (Dalenberg et al., 2020).

A szukralóz hatása a középagyban megnövekedett aktivitással jár, ami fokozza az étvágyat és az élelmiszerek kalóriatartalmának becslését. A szukralóz fogyasztása csökkenti az inzulinérzékenységet, ami növelheti a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát, különösen a túlsúlyos és elhízott személyek körében (Dalenberg et al., 2020).

Egy másik kutatás szerint az egészséges egyéneknek 10 napig napi 48 mg szukralózt adtak, és azt találták, hogy a szukralóz csökkentette a glikémiás kontrollt, növelte a plazma glükóz és inzulinszintet, valamint csökkentette az inzulinérzékenységet. Ez a hatás még erősebb volt azokban, akik genetikai hajlamot mutattak a szukralóz metabolizmusára (Pepino et al., 2021).

Az energiát nem adó édesítőszereknek, így a szukralóznak is, számos potenciális biológiai hatásuk van, amelyek befolyásolhatják az anyagcserét. A szukralóz képes megváltoztatni a bélflóra összetételét, ami számos betegség, beleértve az elhízást és a 2-es típusú diabetes kialakulásának rizikóját is befolyásolhatja. Emellett az energia nélküli édesítőszerek, mint például a szukralóz, befolyásolhatják a glükóz metabolizmusát és az inzulinérzékenységet is, bár ezek a mechanizmusok még nem teljesen tisztázottak (Suez et al., 2014).

Összefoglalva, a szukralóz, mint energia nélküli édesítőszer, sok szempontból hasznos alternatíva lehet a hozzáadott cukorral szemben, mivel nem járul hozzá a kalóriabevitelhez. Azonban a jelenlegi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a szukralóz hatással lehet az inzulinérzékenységre és a glükóz metabolizmusára, valamint a bélflóra összetételére. Ezek a hatások hosszú távon befolyásolhatják a súlyt és a kardiovaszkuláris egészséget. További kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a szukralóz és más energiamentes édesítőszerek hosszú távú használatának egészségre gyakorolt hatásairól. Ez magában foglalja a szukralóz hatását az anyagcserére, a bélflóra összetételére és az emberi test más biológiai folyamataira.

Ezek mellett fontos továbbá vizsgálni a szukralóz és más energiamentes édesítőszerek potenciális hatásait a viselkedésre és az étkezési szokásokra. Például, lehetséges, hogy az édes ízekhez való megszokás miatt a fogyasztók nagyobb mennyiségű cukros ételeket és italokat fogyasztanak, ami összességében növelheti a kalóriabevitelt és hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Jelenleg a legjobb tanács az, hogy mértékkel használjuk ezeket az energiamentes édesítőszereket. A túlzott fogyasztásuk elkerülése mellett fontos, hogy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet tartsunk, amely magában foglalja a teljes értékű gabonákat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, a sovány fehérjéket és az egészséges zsírokat. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás és a stressz kezelése is.

Összefoglalva, a szukralóz és más energiamentes édesítőszerek használata önmagában nem jelenti a túlsúly vagy az elhízás megoldását. Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend a kulcs az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabetes és más krónikus betegségek megelőzéséhez.

Mit ajánl neked a VitalMind a szukralóz helyett?

A sztívia egy természetes édesítőszer, amely a Stevia rebaudiana nevű dél-amerikai növény leveleiből származik. A sztívia édessége akár 200-300-szor is nagyobb lehet, mint a hagyományos cukoré, ugyanakkor nem tartalmaz kalóriát, így népszerű választás azok számára, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelüket.

Szakértők úgy gondolják, hogy a sztívia biztonságos alternatíva a cukorral szemben, bár további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a sztívia hosszú távú használata milyen hatással van az egészségre. Néhány kutatás azt sugallja, hogy a sztívia előnyös lehet a vércukorszint szabályozásában, ami különösen fontos lehet a cukorbetegek számára. Ezenkívül, mivel a sztívia nem tartalmaz kalóriát, segíthet a kalóriabevitel csökkentésében és a testsúly szabályozásában.

A VitalMind.hu egy olyan weboldal, amely elkötelezett az egészséges életmód és a természetes táplálkozás mellett. Az egyik kedvenc termékük a GymBeam True Whey fehérje, amely sztíviával van édesítve. Ez a fehérjepor egy magas minőségű fehérje forrás, amely segíthet a szervezetnek a testmozgás utáni regenerációban és az izomépítésben. A sztívia hozzáadása lehetővé teszi, hogy a termék édes ízű legyen, anélkül, hogy hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszereket tartalmazna.

Fontos megjegyezni, hogy bár a sztívia és más természetes édesítőszerek hasznosak lehetnek a cukorbevitel csökkentésében, nem pótolják a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód fontosságát. A GymBeam True Whey fehérje, mint bármely más táplálékkiegészítő, nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet, hanem csak kiegészíti azt.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Edzés Életmód