Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szelén

Szelén
Szelén az esszenciális ásványi anyag, fontos szerepet játszik a testben a lágy szövetek és kötőszövetek javításában, az anyagcserében, a pajzsmirigy- és reproduktív funkciókban és az immunrendszerben.

Szelén az esszenciális ásványi anyag, fontos szerepet játszik a testben a lágy szövetek és kötőszövetek javításában, az anyagcserében, a pajzsmirigy- és reproduktív funkciókban és az immunrendszerben. Emellett néhány fontos antioxidáns enzim (pl. glutation-peroxidáz) összetevője, amik segítenek védeni a testet az oxidatív stressztől. Szelén kiegészítőket széles körben alkalmaznak különböző betegségek, köztük az osteoarthritis és a reumatoid arthritis kezelésére.

Mit mond a tudomány a Szelénről és az ízületi egészségről?

Kang és munkatársai által végzett tanulmány rámutatott a szelénhiány szerepére különböző betegségek, köztük az osteoarthritis kialakulásában, és megállapította,  az oxidatív stressz jelentős szerepet játszik az osteoarthritis kialakulásában. A szerzők megjegyezték, a szelénhiány olyan biokémiai károsodásokkal járhat, melyek porckárosodást okozhatnak. Rávilágítottak, a szelén táplálékkiegészítő szedése szinte lengedhetetlen.

Sahebari és munkatársai által végzett irodalomáttekintés a szelénről és az autoimmun betegségekről, köztük a reumatoid arthritiszről, azt találta, az autoimmun betegségekben szenvedő betegeknél csökkent Szelén-szintet észleltek, ami kockázati tényező lehet az ilyen betegeknél fellépő gyulladás és autoimmunitás kialakulásában. Elegendő szelén táplálékkiegészítő mennyiség elősegítheti az autoimmun betegségek szövődményeinek kezelését, ami az szelén gyulladáscsökkentő hatásának tulajdonítható. A szerzők arra a következtetésre jutottak,  az szelént figyelembe kell venni lehetséges diéták során, mivel jótékony hatással lehet bizonyos autoimmun betegségekre.

A alacsony Szelén-szintek nem csak az ízületi gyulladás, hanem az osteoporosis kialakulásával is összefüggésbe hozhatók.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is akciós áron elérhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálékkiegészítők