Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szálkás mellizom építése

Szálkás mellizom építése

Sok edzőterembe járó ember küszködik a mellizom fejlesztéssel, ami általában három fő okra vezethető vissza:

 1. Az egyoldalú ragaszkodás a fekvenyomáshoz.
 2. Az ego által vezérelt súlyemelés: a súly növelése a mellnövekedés helyett.
 3. A hiányos izom-agy kapcsolat.

Hadd mutasunk néhány kulcsfontosságú stratégiát és öt gyakorlatot, amelyekkel újra formálhatod a mellizom-edzésedet.

Stratégia 1: Fejleszd az Izom-Agy Kapcsolatodat

Ha nem érzed, hogy az adott izom összehúzódik, nagyon nehéz lesz fejleszteni azt. Ez gyakran előfordul a fekvenyomásnál. Az elülső vállizmok és a tricepsz viszi a munka nagy részét, aminek eredményeként a mellizom a gyenge pont marad.

Ez gyakran az odafigyelés, az edzéstechnika és az ego kérdése. Sokan inkább a súly megemelésére összpontosítanak, mint az izom összehúzására. Ennek következménye az excentrikus kontroll hiánya, a mozgástartomány csökkenése és a pontatlan ismétlések. Ez nem jelenti azt, hogy a nagy súlyú fekvenyomás nem fontos, csak változtatnod kell a fókuszon: a lehető legnagyobb súly emelése helyett az izmok aktiválására kell koncentrálnod. Az izom-agy kapcsolat kulcsfontosságú, ha képes vagy izolálni a mellizmodat, hatékonyabban tudod integrálni a mellizom munkáját az összetett gyakorlatokba.

Stratégia 2: Dolgozz Különböző Szögekből

Ne csak a sima fekvenyomást végezz. Maximális izomaktiválás érdekében dolgozz különböző szögekből, kis dőlésszögtől 15-45 fokos emelkedésig.

A kutatások kimutatták, hogy az emelkedéssel növelhető az izomaktiválás. A 30 fokos emelkedésnél a felső mellizom aktivitása a legmagasabb, míg a középső és az alsó részé a 0 és 15 foknál. 45 foknál nagyobb emelkedésnél már az elülső vállizom aktivitása nő jelentősen, miközben csökken a mellizom teljesítménye.

Stratégia 3: Túllépni a Fekvenyomáson

Használd továbbra is a fekvenyomás variációkat az erő fejlesztéséhez, de alacsony volumenű megközelítéssel. Így minden héten megtarthatsz 3-4 szettet 3-8 ismétléssel. Ezt követően végezz a többségében  hipertrófia-orientált munkát a növekedésre szolgáló klasszikus szett és ismétlési sémákkal, amelyeket az alábbi gyakorlatok közül választhatsz.

Az 5 Legjobb Gyakorlat

 1. DIPSZ (ELŐREDŐLÉSSEL)

A tolódzkodás alapvető a szálkás mellizom építésében és nem mellesleg az erős karok és vállak kifejlesztésében is. A gyakorlat pontos végrehajtása nagymértékben meghatározza, hogy mennyire hatékony a mellizom fejlesztésében.

Néhány fontos tanács:

 • Döntsd előre a törzsed, vidd előre a lábaidat, majd terheld meg erősebben a mellizmodat.
 • Használj közepes vagy széles könyökpozíciót. Ez nagyobb nyújtást biztosít a mellizom számára.
 • Kerüld el a teljes kinyújtást a gyakorlat tetején, hogy állandó feszültséget tarts a mellizmodon. Ne rángasd a fejed, mint egy hullámvasúton. A nyakpozíció megváltoztatása apró változásokat eredményez a vállak mozgásában, és ezáltal az izmok aktiválásában.
 • Kezeld a dipsz gyakorlatot, mint a legfontosabb erő- és izomépítő gyakorlatot. Célként tűzd ki 3-4 szettet 6-10 ismétléssel külső ellenállás alkalmazásával.
 1. DÖNTÖTT PADOS EGYKEZES NYOMÁS

Az ideális szög 15-30 fok között van. Emellett fontos, hogy magasabb dőlésszögnél a terhelés inkább az elülső vállizmokra helyeződik át.

A hantlis nyomásnál figyelj arra, hogy a hantlikat a mellkasod külső része felé engedd le, maximalizálva az excentrikus, vagy negatív résznél a nyújtást. A gyakorlat tetején képzeld el, hogy a mellbimbóidat összeérinted (kissé pikáns, tudom), és szorítsd össze a mellkasodat a lehető legkeményebben anélkül, hogy összevernéd a hantlikat.

Végezz 3-4 szettet 8-12 ismétléssel.

 1. FERDEPADOS RÚDDAL NYOMÁS

Ha rúddal végezhető fekvenyomás variációt szeretnél használni, válaszd a ferdepadosat. A dőlésszög segít hatékonyabban célba venni a mellizmaidat, különösen a "felső mell" részt a kulcscsontod közelében.

Szorítsd meg a rudat és képzeld el, hogy a kezeidet nyomás közben megpróbálod közelebb hozni egymáshoz. Ez az izometrikus mozdulat bevonja a mellizom összehúzódási funkcióját a mellizmok jobb aktiválása érdekében.

Végezz 3-4 szettet 8-12 ismétléssel.

 1. KÁBELLEL VÉGZETT ALSÓ MELLIZOM FLYER

A fentről lefelé végzett flyer kiválóan fejleszti az alsó mellizom rostokat. A kábellel végzett gyakorlat állandó feszültséget teremt a mellizmodban, amit a súlyzóval végzett gyakorlatnál nem érhetsz el.

Ezt a gyakorlatot az edzés elején végezheted, é koncentrálj a kemény izomösszehúzódásokra. Ez segít érezni, hogy a mellizmaid dolgoznak. Csak ne fáraszd túl magad a napi összetett gyakorlatod előtt. Ne feledd, a jobb izoláció javítja az integrációt.

Vagy végzed az edzés végén. Ebben az esetben a cél, hogy minél több izomszálat dolgoztass meg a növekedési válasz maximalizálása érdekében.

Végezz 3 szettet 8-12 ismétléssel.

 1. ÖSSZEHÚZÓ GYŰRŰS FEKVŐTÁMASZ

Az alap gyűrűs fekvőtámasz nagyszerű gyakorlat. Sok stabilitást igényel a törzsed és a vállöved részéről, segítve ezzel az erős és ellenálló felsőtest kialakítását.

Az összehúzó gyűrűs fekvőtámaszhoz hozzáadunk még egy elemet. Aktívan hozod össze a kezeidet, összeszorítva a mellkasodat a gyakorlat végén. Ez erősebb összehúzódást eredményez.

A nehézség növeléséhez emeld fel a lábaidat. A nehézség csökkentéséhez tartsd függőlegesebb pozícióban a törzsed.

Programozd be ezt a gyakorlatot az edzés végére, és végezz 3 szettet 8-15 ismétléssel. Kontrolláld a tempót. Legyen 3 másodperc a leeresztési szakaszod minden ismétlésnél. A gyűrűkkel járó stabilitáshiány miatt legyél türelmes, és koncentrálj az egyes ismétlésekre. Ne kapkodj, csak azért, mert a mellkasod ég!

 

Összefoglalva, a megfelelő mellizom fejlesztéséhez fontos a helyes stratégiák és gyakorlatok alkalmazása. Ne ragadj le a fekvenyomásnál, használd a különböző gyakorlatokat és szögeket, fejleszd a test-izom kapcsolatodat. 

Az edzés utáni megfelelő táplálkozás és táplálékkiegészítők használata is kulcsfontosságú az izomépítésben. A GymBeam táplálékkiegészítők, mint például a fehérjeporok, a BCAA-k és a kreatin segítenek az izmok regenerálódásában és növekedésében, míg a GAL vitaminok, mint a C-vitamin és a D-vitamin, hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez és az általános jó közérzethez. Ezen kiegészítők kombinációja segíthet maximalizálni a teljesítményt és az izomépítési eredményeket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Edzés