Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sütőpor a sportteljesítmény-fokozó

Sütőpor a sportteljesítmény-fokozó
A sütőpor, a jól ismert, szerteágazó felhasználású háztartási segédeszköz, újra a középpontba kerül. Ezúttal nem sütemények, tisztítószerek vagy házi praktikák kapcsán, hanem mint potenciális sportteljesítmény-fokozó.

A nátrium-bikarbonátként is ismert sütőpor jótékony hatásai nem korlátozódnak csak a konyhai felhasználásra. Legutóbbi kutatások szerint a sütőpor hasznos segítséget nyújthat a rövid, nagy intenzitású edzésekben, hasonlóan a kreatinhez. Az anaerob anyagcseréből származó hidrogénionok semlegesítése révén képes csökkenteni a fáradtságot és a regenerációs időt is rövidíteni.

Az elmúlt évtizedekben több tanulmány is bizonyította, hogy a sütőpor használata előnyös lehet a rövid, nagy intenzitású edzésekben, mint például a súlyemelés, harcművészetek, futás, úszás vagy kerékpározás. A kreatinnal kombinálva pedig még nagyobb hatás érhető el, hiszen a két kiegészítő különböző módon fejti ki hatását.

A kreatin növeli a szervezet foszfokreatin raktárait, amely a szervezet energiaforrása. Ezzel szemben a sütőpor a hidrogénionok semlegesítésével csökkenti a fáradtságérzetet és a "égést", amit a nagy intenzitású edzés okoz.

Ugyanakkor a sütőpor használatának is vannak hátrányai. Az ajánlott dózis 0,3 gramm testsúly-kilogrammonként, ami jelentős mennyiségű nátrium bevételével jár. Ezért ha magas vérnyomásban szenvedünk, vagy orvosunk javasolta a sóbevitel csökkentését, akkor a sütőpor használata nem javasolt.

Azonban a sütőpor használata kis dózisban is hatásos lehet, és a bevételét szétosztva a nap folyamán kevésbé terheli meg a gyomrot. Ezzel a módszerrel a szervezet hozzászokik a sütőporhoz, minimalizálva a lehetséges gyomorproblémákat.

A sütőpor a gyakorlatban is bizonyított. Azok a sportolók, akik kis mennyiségű sütőport adtak a napi vízbevitelükhöz, arról számoltak be, hogy a teljesítményük javult, kevésbé érezték magukat fáradtnak és a regenerációs idő is rövidebb lett.

Összefoglalva, a sütőpor, mint sportteljesítmény-fokozó, újabb eszközt adhat a sportolók kezébe. Azonban mint minden táplálékkiegészítő esetében, a használat előtt fontos a szakemberrel való konzultáció.

Ezen felül ajánlott további kiegészítők használata, mint például a GymBeam True Whey tejsavó fehérje, amely támogatja az izomépítést és regenerációt, valamint más GymBeam termékek, melyek szintén hozzájárulnak a jobb sportteljesítményhez és egészségesebb életmódhoz. A VitalMind weboldalán további információt találhat ezekről a termékekről és számos más, az egészséges életmód támogatására szolgáló termékről.

Források:

  1. "Sodium bicarbonate supplementation improves hypertrophy-type resistance exercise performance" - European Journal of Applied Physiology, 2013 
  2. "Effects of β-alanine supplementation and high-intensity interval training on endurance performance and body composition in men; a double-blind trial" - Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2009 
  3. "Dietary Supplements and Sports Performance: Amino Acids" - Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2005 
Tartalomhoz tartozó címkék: Edzés