Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A vér lehet a kulcs az öregedés visszafordításához

A vér lehet a kulcs az öregedés visszafordításához
Egy áttörő tanulmányban a kutatók bebizonyították, hogy a biológiai öregedés - a test életkori viszonylatban vett öregedési üteme - nem fix, hanem fluid. Egy heterokrón parabiosis egérmodell segítségével kimutatták, hogy a fiatal egerek, melyek öreg vérrel érintkeztek a közös keringés révén, gyorsabban öregedtek, de ez a hatás megfordult, amint az öreg keringést eltávolították. Az egerek biológiai korát DNS-metilációs órákkal mérték, melyek az élmények és a környezeti expozíciók következtében felhalmozódnak.

A kutatók kimutatták, hogy a biológiai öregedés felgyorsulhat stressz hatására, de lelassulhat, ha a stresszorokat eltávolítják, ezt egy egérmodell és emberi stresszkohorszok segítségével vizsgálták. Az öregedés fluiditása felveti az öregedési sebesség kiváltó okainak kérdését, beleértve a mentális egészségi problémák lehetséges hatását is.

Számos termék árasztja el a piacot, melyek azt állítják, hogy fiatalabbá teszik a felhasználót. Az anti-aging krémek és szérumok sorakoznak a boltok polcain, és ha ez nem lenne elég, mindig van még a Botox vagy a facelift, a zsírleszívás, a cool sculpting vagy az implantátumok. De mi van, ha az öregedés visszafordításának kulcsa ... a vér?

A Cell Metabolism folyóiratban közzétett kutatásban James White, PhD, az orvostudomány és a sejtbiológia adjunktusa; Gurpreet Baht, PhD, az ortopéd sebészet és a patológia adjunktusa; és a csapat azt mutatja be, hogy a biológiai kor - a test életkori viszonylatban vett öregedési üteme - fluid, és bár stressz hatására gyorsabban öregedhet, ha ezeket a stresszorokat eltávolítják, helyreállhat.

Először a csapat egy heterokrón parabiosis egérmodellt használt, melyben egy fiatal egér vérereit összekötötték egy idősebb egérrel, így közös vérellátásban részesültek. Míg az idősebb egér lassította az öregedés ütemét az összekapcsolódás során, addig a fiatalabb egér gyorsabban öregedett. "Amikor elválasztjuk őket és eltávolítjuk az öreg keringést," - mondta White - "a fiatal egér képes visszafordítani ezt a gyorsult öregedést, és visszatérni a kronológiai korához."

A csapat a DNS-metilációs órák segítségével határozta meg az egerek biológiai korát. Az élmények és a környezeti hatások kis jelzéseket hagynak a DNS-ünkön, és ezek a jelzések, vagy metilációs jelek, felhalmozódnak, és segítenek a tudósoknak megmérni, hogy egy személy vagy állat milyen gyorsan vagy lassan öregszik.

A csapat két hónappal a parabiosis befejezése után vizsgálta az egérmodellek máj-, szív-, agy-, vese- és zsírszöveteit, és a DNS-metilációs órák segítségével megállapították, hogy az öreg vérnek kitett fiatal egerek gyorsabban öregedtek, de visszatértek az alap korukhoz a szétválasztás és a regenerálódás után.

"Bizonyítékot mutatunk az öregedés biológiai visszafordítására," - mondta White. "A fiatal egerek, melyek gyorsult biológiai kort mutattak az öreg vérkeringés hatására, képesek voltak visszafordítani ezt a folyamatot, és visszatérni a kronológiai korukhoz, miután az öreg keringést eltávolítottuk."

Természetesen nem természetes, hogy egy élőlényt műtétileg a vérereinkhez kapcsoljuk, ezért a csapat azon gondolkodott, hogy vajon a biológiai öregedés ugyanilyen ingadozása lehetséges-e anélkül, hogy öreg vért kellene megosztanunk.

Együttműködve a Harvard Egyetemmel, krónikus betegségben, műtétben és terhességben szenvedő emberi stresszkohorszokat elemeztek. A DNS-metilációs órák segítségével a vérmintákon megállapították, hogy az öregedés felgyorsulhat ezekben a stresszes eseményekben, de ha a stresszorokat eltávolítják, az öregedés lassulhat.

"Ez az első alkalom, hogy in vivo emberi kohorszokban képesek voltunk megmutatni, hogy az öregedés ütemét nem csak az Idő befolyásolja" - mondta White. "Felgyorsul, és remélhetőleg, idővel lelassul."

Ez igaz volt azokra a betegekre is, akiknek sürgős sebészeti beavatkozásra volt szükségük egy traumás csípőtörés miatt. Vért vettek a műtét előtt, a műtét után egy nappal, és a betegek kórházból való távozása előtt. A csapat jelentős növekedést talált a biológiai kor markerjeiben a kórházi felvétel első 24 órájában, de mire a betegek távoztak, a biológiai koruk csökkent, annak ellenére, hogy sokan közülük 70-es és 80-as éveikben jártak.

Érdekes módon ez nem volt igaz azokra a betegekre, akik önként döntöttek a csípőprotézis műtét mellett. A sérülés traumája nélkül a biológiai öregedés nem változott.

A COVID-19 betegek, akik az intenzív osztályon kötöttek ki, betegségük alatt gyorsabban öregedtek. Fontos megjegyezni, hogy ezekből a betegekből nem vettek vért a belépésük előtt az ICU-ba, így a csapat a DNS-metilációs órákat használta a biológiai koruk elemzésére az ICU-ban, és összehasonlította ezt a biológiai korukkal a felépülésük után. "Változó eredményeket láttunk, de általában a felépülés felé tendáltak" - mondta White.

Ez felveti a kérdést: van-e visszafordíthatatlan pont? Más szóval, lehetséges-e, hogy egy személy öregedési üteme annyira megnövekszik egy akut sérülés; életmódbeli választás, mint a dohányzás vagy az ivás; vagy talán még a mentális egészségi trauma miatt, hogy nem tudja teljesen "visszamenni az időben" és megfordítani azt?

A rövid válasz: még nem tudjuk.

"A következő lépéseink" - mondta White - "azoknak a kiváltóknak a megállapítása, amelyek miatt különböző válaszok gyorsítják vagy lassítják az öregedést." White azt szeretné felfedezni, hogy csak a fizikai sérülés vagy betegség és a felépülés képes-e gyorsítani és lassítani az öregedést, vagy más tényezők, például a depresszió és a mentális betegségek, szintén gyorsíthatják-e az öregedést. És ha igen, vajon az öregedés lassulhat-e, ha ezek a mentális egészségügyi problémák megoldódnak?

"Azt gondolom, hogy a szövetek és sejtek reagálnak a környezetükre," - mondta White. "Tehát elméletileg, ha meggyőzzük a sejteket, hogy fiatalok, és eltávolítjuk a stresszorokat, talán képesek leszünk tovább halasztani az öregedést."

A GymBeam és GAL termékei, mint az antioxidánsokban gazdag táplálékkiegészítők, támogatják az egészséges öregedést. A természetes összetevők, mint a Q10 koenzim és az Omega-3, segítenek megőrizni a fiatalos bőrt, javítják az agyi funkciókat és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.

További információk erről a kutatásról:

Stressz által kiváltott biológiai öregedés visszafordítása Új tanulmány mutatja, hogy a stressz enyhítése visszafordíthatja a biológiai kort Hivatkozás: "A biológiai kor növekszik a stressz hatására és helyreáll a felépülés során" Jesse R. Poganik, Bohan Zhang, Gurpreet S. Baht, Alexander Tyshkovskiy, Amy Deik, Csaba Kerepesi, Sun Hee Yim, Ake T. Lu, Amin Haghani, Tong Gong, Anna M. Hedman, Ellika Andolf, Göran Pershagen, Catarina Almqvist, Clary B. Clish, Steve Horvath, James P. White és Vadim N. Gladyshev által, 2023. április 21., Cell Metabolism. DOI: 10.1016/j.cmet.2023.03.015

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód