Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Megtaláltuk a módját az öregedési folyamat lelassításának?

Megtaláltuk a módját az öregedési folyamat lelassításának?

Az évszázadokon át tartó kutatások és az orvostudományban elért fejlődés ellenére még mindig sok rejtély maradt megoldatlan, közülük a legfontosabb az öregedés okainak megértése és annak lelassítása vagy visszafordítása. Azonban egy német tudósokból álló csoport által a Nature tudományos folyóiratban közzétett új tanulmány talán végre választ ad ezekre a kérdésekre.

A kölni egyetem kutatói nemcsak azt fedezték fel, hogy a géntranszkripció - a folyamat, amely során a sejt egy DNS-szálról RNA-másolatot készít - az életkor előrehaladtával gyorsabbá válik, de kevésbé pontos és hibásabb; hanem azt is, hogy bizonyos folyamatok segíthetnek nekünk ezt a hanyatlást visszafordítani.

„Ez életemben eddig az egyetlen heureka pillanat. Vagyis ez olyan felfedezés, amit nem teszünk meg minden másnap,” mondta Dr. Andreas Beyer, a vezető kutató, aki a felfedezést „nagy felfedezésnek” nevezte.

„A Twitteren vihar van. Néhány kolléga nagyon izgatott,” mondta az Euronews Next-nek.

A transzkripció, az egészséges öregedés kulcsa A transzkripció alapvető Beyer kutatásához, mivel ez a folyamat, amely során egy sejt egy DNS-darabkáról RNA-másolatot készít.

Ez a másolat fontos, mert a sejtben új fehérjék előállításához szükséges genetikai információt hordozza. A fehérjék határozzák meg a sejtek egészségét és működését, a sejtek pedig minden élőlény szerkezetét.

Életünk során sejtjeink újraépülnek, „de minden sejt más, és ami különbözővé teszi őket, az a különböző gének, amelyek aktiválódnak benne,” magyarázza Beyer. „Ezt hívják transzkripciónak.”

A gének a sejteknek céljukat adják, transzkriciójuknak tökéletesnek kell lennie.

"Szükség van a megfelelő mennyiségű transzkript létrehozására minden génhez, pontos másolatot kell készíteni a gén szekvenciájáról, és pontosan azokat a géneket kell aktiválni, amelyekre a sejtnek a megfelelő működéshez szüksége van," mondta Beyer.

Az emberi testben sokféle sejt van: idegsejtek, izomsejtek, vérsejtek, bőrsejtek stb. És mivel minden sejt más funkciót tölt be, minden sejttípusban más gének aktiválódnak (transzkribeálódnak).

A "gépezet" - ahogy Beyer nevezi - amely felelős a gén szekvenciák transzkripciós másolatának elkészítéséért, a Pol II (RNS-polimeráz II) nevű.

És amit a csapata felfedezett, az az, hogy a transzkripció folyamata gyorsul az életkor előrehaladtával, és ez a felgyorsult transzkripció hibásabb másolatokat eredményez a Pol II által, ami számos betegséghez vezethet.

„Ha a Pol II túl gyors, több hibát követ el, és akkor a szekvencia már nem azonos a genom szekvenciájával. A következmények hasonlóak ahhoz, amikor a genom magában mutációkat tartalmaz,” mondta Beyer.

A rossz sejtmásolatok megállítása Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a kalóriaszegény étrend és az inzulinszignál gátlása - az inzulin és a sejtek közötti jel blokkolása - késleltetheti az öregedést és meghosszabbíthatja az élettartamot sok állatnál.

Beyer csapata kísérleteiben azt vizsgálta, hogy ezek milyen hatással vannak a Pol II sebességének lelassítására és a hibás másolatok számának csökkentésére.

A kutatás - 26 ember közös munkája hat különböző laboratóriumban - először módosított génű férgekkel, egerekkel és gyümölcslegyekkel dolgozott, amelyek gátolták az inzulinszignálást, valamint kalóriaszegény étrenden lévő egerekkel, hogy meghatározzák a sejt transzkripciójának teljesítményét öregkorban. Mindkét esetben a Pol II lassabban reagált és utazott, kevesebb hibát követett el.

Beyer és csapata nyomon követte a Pol II-t lassító mutációt hordozó gyümölcslegyek és férgek túlélését, és az állatok 10-20% -kal tovább éltek, mint nem mutáns társaik.

Amikor a kutatók gén szerkesztéssel visszafordították a mutációkat a férgekben, az állatok élettartama lerövidült, bizonyítva az ok-okozati összefüggést.

Emberi kísérletekben vér mintákat használtak fiatal és idős egyénektől.

„És amikor összehasonlítottuk a fiatal sejteket az idős sejtekkel in vitro, pontosan ugyanazokat az eredményeket kaptuk,” mondta Argyris Papantonis, az egyik fő kutató az Euronews Next-nek.

Olasz tudósok kifejlesztenek egy ehető akkumulátort, amelyet bevehető orvosi eszközökben használnak A fajok közötti eredmények megerősítik,  ez "valóban egy általános jelenség, amely az öregedésre vonatkozik, és nem csak egyetlen modellre, például a legyekre," mondta Beyer.

„Tanulmányunk azt állítja, hogy például az egészséges étrend vagy a kalóriamegvonásos beavatkozás javítaná a sejtekben az RNS termelésének transzkripciójának minőségét. És ez hosszú távon jótékony hatásokkal járna a sejtekre."

Az eredmények segíthetnek a rák kialakulásának megelőzésében is, Papantonis szerint, mivel "ez egy késői életkorban jelentkező betegség a hibák miatt. A hibák korlátozása lehet egy módja a rák kialakulásának vagy a késői életkori betegségek korlátozásának."

Ezek az eredmények lehetővé teszik számunkra, hogy "jobban megértsük az öregedést, jobban megértsük, mi történik, amikor öregszünk," és végső soron „jobban megértsük a beavatkozásokat, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg az öregedés késleltetésére vagy az egészséges öregedés kiterjesztésére", mondta Beyer.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód