Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ne aggódj, ha nem bio élelmiszert eszel!

Ne aggódj, ha nem bio élelmiszert eszel!
Mi a helyzet a bio zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával? Vajon hosszabb életet élhetünk, ha biotermékeket eszünk a hagyományos táplálék helyett? Itt vannak a tudományos tények.

De a Bio Termékek Nem Tartalmaznak Káros Peszticideket, Ugye?

A bio gyümölcsök és zöldségek elvileg nem tartalmaznak gyakran használt peszticideket, de még így is előfordulhatnak bennük, bár sokkal kisebb mértékben, mint a hagyományos termékekben.

Talán még fontosabb, hogy nincs jó bizonyíték arra, hogy a hagyományosan termesztett termékekben lévő peszticidek mennyisége károsítaná az embereket. A toxikológiai alapú kockázatértékelések szerint a jelenlévő mennyiségek messze a problémás szint alatt vannak. És az elérhető adatok alapján a peszticidszinteket ritkán észlelik olyan szinten, ami egészségügyi aggodalomra adna okot.

Mi az a peszticid?

A peszticidek olyan vegyületek, amelyeket arra terveztek, hogy elpusztítsák a kártevőket, beleértve a rovarokat, a gyomnövényeket, a gombákat és a rágcsálókat. Használják őket a mezőgazdaságban, hogy megvédjék a növényeket és növeljék a termést.

Míg a peszticidek hasznosak a mezőgazdaságban, számos egészségügyi aggodalom merült fel a peszticidekkel szemben, különösen azoknak a potenciális hatásainak tekintetében, amelyek a termékekben maradhatnak fogyasztás után. Azonban fontos megjegyezni, hogy a peszticidek használatát szigorúan szabályozzák, és a termékekben található peszticid-maradványoknak a szabványok szerint biztonságosnak kell lennie az emberi fogyasztásra.

Rendben, a Zöldségek és Gyümölcsök Jók, de a Bio Nem Jobb?

Nézzük meg a bizonyítékokat (néhány intervenciós tanulmányt). A bio és nem bio gyümölcsök és zöldségek összehasonlítására irányuló tanulmányok nagyjából nem találtak jelentős különbséget a vizsgált végpontok között, bár mind rövid távúak voltak.

Néhány gyümölcs és zöldség magasabb szintű fitokémiai anyagokat tartalmazhat, ha biológiai módon termesztik, de ezek a tanulmányok nem konzisztensek. Ami még fontosabb, nincs jó bizonyíték arra, hogy ez jobb egészségi hatásokhoz vezetne.

A megfigyelő tanulmányok - amelyek gyengébb bizonyítékot jelentenek, és csak összefüggéseket mutathatnak, nem okozati összefüggéseket - mutatnak néhány potenciálisan pozitív összefüggést (például a bio fogyasztással kapcsolatos magasabb termékenység a nem bioval szemben), de ezek a változók összefüggése lehetnek azoknak az embereknek az életmódjával vagy étrendjével, akik bio élelmiszert fogyasztanak. Más szóval, azok az emberek, akik elég egészségtudatosak ahhoz, hogy biot vásároljanak, valószínűleg más egészséges dolgokat is csinálnak, mint például testmozgást.

Egy Legutóbbi Tanulmány - Magas Vs. Alacsony Peszticid Maradvány és Halálozás

Bár ez a tanulmány nem értékelte a bio és nem bio gyümölcsök és zöldségek közötti különbséget, megpróbálta kiértékelni a magas és alacsony peszticidfogyasztás és az összes halálozási ok közötti összefüggéseket.

A tanulmány megállapította, hogy a gyümölcsök és zöldségek, amelyeket gyakran társítanak a magasabb peszticid-maradványokkal, nem mutattak a gyümölcs- és zöldségfogyasztással kapcsolatos tipikus csökkenést az összes halálozási kockázatban, más változók figyelembevétele után. Ezzel szemben a gyümölcsök és zöldségek, amelyeket gyakran társítanak alacsonyabb peszticid-maradványokkal, ténylegesen fordított összefüggést mutattak az összes halálozási okkal.

A szerzők spekulálnak, hogy a peszticideknek való kitettség ellensúlyozhatja a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának jótékony hatásait a halálozási arányra. Azonban ez az állítás ellentmond a gyümölcs- és zöldségbevitel és a halálozás közötti fordított összefüggést mutató nagy mennyiségű bizonyítéknak, amely nagyrészt hagyományosan termesztett élelmiszerekből származna.

Ez egy helytelen és veszélyes következtetés. Azt sugallja, hogy nincs értelme gyümölcsöket és zöldségeket enni, hacsak nem szerepelnek a szerzők "alacsony" peszticid-maradványú termékeinek listáján. De ennek számos problémája van.

Először is, a szerzők nem mérték a fogyasztott gyümölcsök és zöldségek peszticid-maradványait. Inkább csak kategorizálták a korábban mintavétellel vizsgált egyes gyümölcsöket és zöldségeket, és meghatározták, hogy relatíve magas vagy alacsony peszticid-maradványokkal rendelkeznek-e, egy olyan értékelési rendszer alapján, amely tartalmazta:

  • Milyen gyakran észleltek peszticideket.
  • Ha túllépték a tűrési szintet (ami azt jelzi, hogy a peszticidet megfelelően alkalmazták-e vagy sem).
  • Hányszor észleltek három vagy több peszticidet.

Végül, de nem utolsósorban, ne feledd, hogy a táplálkozás csak egy része az egészséges életmódnak. A rendszeres testmozgás, a stresszkezelés és a jó alvás mindegyike kulcsszerepet játszik az egészségedben.

Hogyan használjuk ezt az információt?

Ahogy az anyád mondta, edd meg a gyümölcsödet és a zöldségeidet! Ez csökkenti az összes halálozási okot... és nem számít, hogy bio vagy sem.

Ha friss termékeket szerzel, csak mosd le a csap alatt és élvezd, de ne aggódj, hogy bio-e. (Ha még mindig aggódsz, próbáld ki ezt a szódabikarbóna trükköt.) És ne aggódj, hogy csak bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket eszel; élvezd a változatosságot.

 

Ajánlott táplálékkiegészítők a GymBeam-től

Amennyiben a táplálkozásodat kiegészítenéd valamilyen termékkel, a GymBeam számos opciót kínál. Például a GymBeam Multivitamin egy kiváló választás lehet, ha szeretnéd biztosítani a szervezeted számára a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. A GymBeam Omega-3 kapszula pedig segíthet fenntartani a szív- és agyműködést, valamint a látást. Ha pedig valamilyen fehérje-kiegészítőt keresel, a GymBeam Whey Protein ideális választás lehet, amely segíti az izomnövekedést és a regenerációt.

Légy egészséges, táplálkozz okosan, és élvezd az életet!

Hivatkozások

  1. Benbrook CM et al. “Perspective on Dietary Risk Assessment of Pesticide Residues in Organic Food.” Sustainability. 2014.
  2. Winter CK et al. “Organic foods.” Journal of food science. 2006.
  3. Jara EA et al. “Safety levels for organophosphate pesticide residues on fruits, vegetables, and nuts.” International Journal of Food Contamination. 2019.
  4. Winter CK et al." Dietary exposure to pesticide residues from commodities alleged to contain the highest contamination levels." J Toxicol. 2011.
Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód