Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mire elég napi öt perc edzés?

Mire elég napi öt perc edzés?
A tipikus edzésidőtartam általában 45 perc és egy óra között van, dey az 5 perces edzés elegendő lehet? A kutatások azt mutatják, hogy a napi 10 perces edzés jótékony hatással van az egészségre, de mi van akkor, ha ténylegesen időhiánnyal küzdünk, és meg kell felezni ezt a rutint?

Ha az 5 perces edzés értelmetlennek tűnik, az valószínűleg annak köszönhető, hogy a legtöbb edzésrutin egy bizonyos módon néz ki. Ha nem lehet egy teljes órát a teremben tölteni, akkor miért próbálkozzon vele? De az igazság az, hogy "minden fizikai aktivitás jó, és általában több még jobb:Minden perc és minden mérföld számít, és hatalmas előnyökkel jár, ha növeljük a napi mozgásunkat.

Ha csak 5 perc áll rendelkezésre, mindenképpen érdemes elindulni egy sétára, csinálni egy sor fekvőtámaszt vagy mini táncbemutatót tartani a nappaliban. Ezolyan, mint egy kellemes meglepetés az izmok és a kardiovaszkuláris rendszer számára.

Az 5 perces edzések remek kiindulópontot jelentenek a kezdők számára, számos egészségügyi előnnyel járnak, és egyszerű módszert kínálnak a napi mozgás beillesztésére. Ugyanakkor hosszú távon valószínűleg nem elegendő a naponta végzett 5 perces gyakorlás.

A rövid, gyors edzések gyakran frakcionált testmozgásként ismertek, és a kutatások szerint jelentős előnyökkel járnak. Megerősíthetik az izmokat, segíthetnek egy gyors izzadásban, és ha nem képesek hosszabb edzéseket végezni, a rövidebb foglalkozások elősegítik a hosszabb edzések felépítését a jövőben.

A kutatások azt is kimutatják, hogy az egészség és a hosszú élettartam legnagyobb előnyei azoknak jutnak, akik nagyon kevés aktivitástól vagy nagymértékben ülő életmódtól váltanak legalább némi mérsékelt mozgásra. Ráadásul az igazi fitnesz több összetevőből áll, beleértve a szív-erősítő kardiót, az izomépítő ellenállás edzést és a hajlékonyságot. Az 5 perces időablakok lehetővé teszik, hogy életébe beépítse ezeket az összetevőket. Például a napi 5 perces nyújtás és az 5 perces testtömeg-gyakorlatok valóban összeadódnak.

5 perc edzés mire elég?

Bár az 5 perces edzésnek van értelme, érdemes idővel növelni a tétet. Az optimális egészség és jólét érdekében hetente 150 perc mérsékelt fizikai aktivitásra kell törekednünk, ami körülbelül napi 20 percre jön ki. Lehet 5 vagy 10 perces részletekre bontani, ha ez könnyebben megvalósíthatónak tűnik - például egy 5 perces reggeli edzés, majd egy 10 perces izzadás munka után. Végül azonban a legjobb a napi 10-30 perc testmozgás.

Hogyan lehet 5 perc alatt edzeni A legtöbbet hozza ki magából teljes testgyakorlatokkal, mint a plank és a burpee. Shutterstock Ha mindössze 5 perc áll rendelkezésre, Berger olyan plyometrikus mozdulatokat javasol, mint a burpee, a hegyi mászók, a magas térdemelés vagy az ugróiskolák, hogy gyorsan izzadni kezdjen és javítsa a kardiovaszkuláris állóképességét. A burpee különösen jó teljes testgyakorlatnak számít.

Az erőnléti edzésre összpontosítva próbálkozzon guggolásokkal, kitörésekkel, tricepsz-dippekkel, fekvőtámaszokkal vagy plankkel. A plank nagyszerű, mert az egész testet megdolgoztatja - minden izom használatban van. 

Egy másik lehetőség a nap folyamán több 5 perces edzés elvégzése - egyszer reggel, egyszer délután és ismét este. Hosszabb edzésekhez is hozzá lehet adni őket. Ha valaki nagyrészt ülő életmódot folytat a nap folyamán, használja azt az 5 percet gyors sétára.

A naponta 5 perces testmozgás mindig jobb, mint a semmi.

Ha csak 5 perc áll rendelkezésre, az aktivitás mindig jó ötlet. "Emeld fel a pulzusszámot! 5 perc ugrókötelezés, ugróiskola, burpee, hegyi mászó vagy akár a helyben futás hasonló egy 30 perces könnyű sétához. A HIIT, vagyis a nagy intenzitású intervallum edzés: ezek a gyakorlatok nagyon jók a kardiovaszkuláris egészségre, az erőre, a stressz enyhítésére és az általános egészségre.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek akciós árakon.

Hivatkozott tanulmányok:

Bhammar, DM. (2012). Effects of fractionized and continuous exercise on 24-h ambulatory blood pressure. Med Sci Sports Exerc. doi: 10.1249/MSS.0b013e3182663117.

Saint-Maurice, PF. (2022). Increased Physical Activity Among US Adults. JAMA Intern Med. doi: 10.1001/jamainternmed.2021.7755.

Yang, YJ. (2019). An Overview of Current Physical Activity Recommendations in Primary Care. Korean J Fam Med. doi: 10.4082/kjfm.19.0038.

Tartalomhoz tartozó címkék: Edzés Életmód