Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Napfény: A természetes energiabomba

Napfény: A természetes energiabomba
A napfény ereje a napirendünk elengedhetetlen része, hatásai egészségünkre és teljesítményünkre is kiemelkedő. A VitalMind öt fontos alapelvén - alvás, mozgás, tápanyagok, napfény és társas kapcsolatok - belül ezúttal a napfény szerepére fókuszálunk.

A reggeli napfény jelentősége

A reggeli napfényben való tartózkodás éppoly fontos, mint a reggeli kávé vagy tea. Ha felkelsz és a lehető leggyorsabban kimész a napra (ablakon keresztül nem ugyanzok a hormonális reakciók) - még felhős időben is -, a szervezetedben fokozódik a kortizol termelés, amely a nap folyamán optimalizálja az immunrendszered működését, anyagcseréd hatékonyságát és a napi tevékenységeidre való koncentrációd képességét.

A reggeli napfény továbbá szabályozza a belső biológiai óránkat, amely segít beállítani a cirkadián ritmusodat, az ébredés és elalvás idejét, valamint befolyásolja egyéb biológiai folyamatokat, például az éhségérzetet és testhőmérsékletünket.

A délutáni napfény szerepe

A nap második felében is igyekezz kiszakadni a zárt térből és magadba szívni a napfényt. A nap alacsonyabb állásánál előforduló sárgás és narancsos fények közvetítik az agynak, hogy a nap vége közeledik, így kezdődhet meg a felkészülés az éjszakai alvásra.

A napfény hasznosítása a napi energiaszint és koncentráció növelésére

A napi munkavégzés és más tevékenységek során használjunk ki mindent, amit a napfény nyújt! A napfény, különösen a délelőtti és kora délutáni órákban, segít a motivációt, figyelmet és tettvágyat támogató molekulák, például a dopamin, a norepinefrin és az epinefrin, valamint a kortizol megfelelő mennyiségű termelődésében, így fokozza éberségünket és koncentrációs képességünket.

Kerüljük el a nagy erejű fényeket éjszaka

Az esti órákban kerüld a nagy fényerősségű fényeket, különösen az olyan mesterséges fényforrásokat, mint a kijelzők. Ezek a fények csökkenthetik a dopaminszintet és negatív hatással lehetnek a hangulatodra. Ha éjjel fel kell kelned, a lehető legkevesebb fényt használd (pl a mosdóba kijutáshoz)

A meleg fény 

Az esti órákban használjunk meleg vagy ámbraszínű (2700 Kelvin alatti színhőmérséklet)  fényeket, amelyek kevésbé befolyásolják a melatonin szintjét, segítve ezzel az elalvást. Továbbá, minél sötétebb a hálószobád, annál mélyebb és pihentetőbb lesz az alvásod.

A bőr napfényhez való hozzáférésének előnyei

Azok számára, akik rendszeresen a délutáni napfénynen tartózkodtak (pl. rövidnadrágban és rövidujjú pólóban), a tesztoszteron-, ösztrogén-, hangulat- és libidószintjük mind nőtt. Tehát ha teheted, időzz a szabadban a nap meleg óráiban, és hagyd, hogy a napfény dolgozzon az egészségedért.

Összefoglalás

A napfény jelentősége alapvető, és nagyban hozzájárul az egészségünk javításához és fenntartásához. Rendkívül fontos, hogy kihasználjuk a napfényben rejlő természetes erőt, és beépítsük a mindennapi életünkbe. És ne felejtsük el, a napfény mellett szintén fontos a megfelelő táplálkozás. A VitalMind csapata ezért bátran ajánlja a GymBeam és GAL táplálékkiegészítőketm mint a True Whey tejsavó fehérje, kreatin, kollagén, vitaminok és ásványi anyagok)  Ezek a termékek kiváló minőségükkel és hatékonyságukkal tökéletesen kiegészítik a napfény erejét, támogatva a tudatosan egészséges életmódunkat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód