Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mitől stresszelünk?

Mitől stresszelünk?
A kontroll és az bizonyosság iránti vágyunk olyan erős, sokszor a  időnket és energiánkat  pazaroljuk az olyan dolgokra, melyeket nem tudunk megváltoztatni, mint például a múltat vagy a jövőt. Azonban a tudósok azt mondják, fontos, hogy megtanuljuk elfogadni a bizonytalanságot és az életünket elfogadjuk.

 A közelmúltban egyre több kutatás koncentrál az agyunk limbikus rendszerének szerepére,az adott pillanatban a korábbi kapcsolatainkból származó tapasztalatainkat reaktiválja a jelenlegi kapcsolatainkban. Például azok a neuralis kapcsolatok, melyeket a szülőkkel, gondozókkal vagy más gondozókkal kapcsolatban építettünk ki, amikor még gyerekek voltunk újra aktiválódnak, amikor felnőttként új kapcsolatokat alakítunk ki. 

Az ellenőrzés és bizonyosság iránti vágyunk olyan erős, a kutatók úgy vélik, ezek az érzések nagyban befolyásolják a stressz szintünket, és  az intolerancia az bizonytalansággal szemben egy olyan tényező, mely előidézi az általános szorongást és depressziót. Azonban van néhány dolog, amit tehetünk, hogy  kezeljük az ellenőrzés és a bizonytalanság érzését. Például fel lehet ismerni: segít, ha elfogadjuk az adott helyzetet és próbáljuk megérteni a szépségét, amit a jövő ismeretlen lehetőségei nyújtanak számunkra. Vagy például úgy is megközelíthetjük,  tudatosan elengedjük az ellenőrzés iránti vágyunkat, és inkább kíváncsisággal nézzük a jövőre. A stressz és az élet áramlása közötti szép egyensúly megtalálása érdekében a tudatos és szándékos megközelítések kombinálása segíthet a legtöbbet.

Az elmúlt években a tudományos világban egyre növekszik az érdeklődés a stressz és annak hatásai iránt. A stressz azonban nem mindig negatív hatással van ránk, az eustressznek nevezett pozitív stressz is létezik, melynek hatásait az UCSF kutatóintézetében vizsgálják. Az eustressz lényege a rövidtávú stresszhelyzetek, melyek által növelhetjük stressztűrő képességünket. Az UCSF egyik kutatója, Elizabeth Blackburn, az eustressz hatásait vizsgálva, úgy találta,  a szervezetünkben lévő önregeneráló folyamatokat ezzel a módszerrel növelni lehet. Az eustressz megteremtéséhez nagyon sokféle módszer van: légzőgyakorlatok, a testmozgás, vagy az aktív stressz-szituációk állnak a legjobb eredménnyel.

Az egyik ilyen módszer a Wim Hof módszer, melynek során speciális légzőgyakorlatokat végzünk, ami által a testünk egy rövid ideig kisebb oxigénkoncentrációban van, ami a vérünk savasságának csökkenésével jár. A módszernek különösen pozitív hatásai vannak a stressz-szintünk csökkentésére, melyet az UCSF kutatóintézetében is vizsgáltak. A kutatás során azt tapasztalták,  mind az aerob mozgás, mind a Wim Hof módszer hatékonyan csökkentette a stressz-szintet, emellett a Wim Hof módszer pozitív érzéseket is generált, ami hosszabb távon is fennmaradt.

A kutatások azt is kimutatták, a narratíva létrehozása és a stresszes helyzetek megértése, az azokkal való törődés hatékonyan csökkentheti a stresszt, különösen az olyan helyzetekben, amikre nincs megoldás. A narratíva segít abban, hogy megtaláljuk a saját értelmünket az eseményekben, és megtaláljuk a helyünket a világban.

Az UCSF kutatóintézetének vizsgálatai fontos eredményeket hoztak az eustressz és a Wim Hof módszer hatásait illetően, és segíthetnek abban, hogy az emberek hatékonyabban kezeljék a stresszt az élet minden területén.

 

A Wim Hof módszer egy légzéstechnika, a holland Wim Hof fejlesztett ki. A módszer lényege az ember tudatosan befolyásolja a légzését, ami hatással van az immunrendszerre, az energiaszintre és a stressz szintjére is.

A módszer három fő részből áll:

  1. Légzésgyakorlatok: A módszer lényege,  a gyakorlók mély légzést végeznek, majd a kilégzés után visszatartják a lélegzetüket. Ezután a légzés ismétlődik, de a kilégzés után több levegőt kell visszatartani, mint az előző körben. A gyakorlatot addig folytatják, amíg az utolsó körben öt percig tartják vissza a lélegzetüket.

  2. Hidegterápia: A módszer másik része az, hogy a gyakorlók hidegterápiát végeznek, például hideg zuhanyt vesznek vagy jéggel töltött fürdőben ülnek. A hidegterápia segíti az immunrendszer működését és csökkenti a stresszt.

  3. Meditáció: A módszer harmadik része a meditáció segít a gyakorlóknak koncentrálni és fókuszálni a légzéstechnikára és a testükben zajló folyamatokra.

A módszer előnyös hatásai közé tartozik az immunrendszer megerősítése, a stressz szintjének csökkentése és az energiaszint növelése. Azonban fontos megjegyezni, a módszer nem mindenki számára megfelelő, és előfordulhat, hogy bizonyos egészségügyi problémák miatt nem ajánlott. Ezért a módszer gyakorlása előtt mindig konzultálni kell az egészségügyi szakemberrel.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is akciós áron elérhetőek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód