Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hét mentális vitamin szellemi jólétünk megőrzéséhez

Hét mentális vitamin szellemi jólétünk megőrzéséhez
A mentális vitaminok olyan kis, de nélkülözhetetlen dolgok, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy szellemi jólétünket megőrizzük. Ezekről az apró, ám lényeges tényezőkről sokan elfeledkeznek, pedig nagyban hozzájárulhatnak a produktív és boldog elme kialakításához. Hogy miért is szükségesek ezek a vitaminok, és milyen formákban léteznek? Olvass tovább, hogy ezt is megtudd!

1. Vitamin: Ábrándozás

Az ábrándozás, azaz a körülöttünk zajló dolgoktól elvonatkoztatott gondolkodás, a belső érzéseinkre, állapotainkra és ötleteinkre irányul. Az ábrándozásnak gyakran rossz híre van, mivel összefüggést találtak azzal és a gyenge koncentrációval. Azonban a megfelelő helyen és időben ez az állapot nagyon fontos funkciókat tölthet be.

A modern világban, ahol az emberi figyelem gyakran félre van irányítva, az ábrándozásra szánt idő gyakran mobiltelefonokon vagy podcastok hallgatásán töltődik. Mindeközben kevés időt hagyunk arra, hogy hagyjuk a gondolatainkat szabadon áramlani. Ez sajnálatos, mert az ábrándozás serkenti a kreativitást, az érzelmi feldolgozást és a tervezést, és kiutat jelenthet az unalomból.

2. Vitamin: Csevegés

A csevegés az a nem formális beszélgetés, amelyet naponta emberekkel folytatunk, akikkel találkozunk. Ezek lehetnek szomszédok, bolti eladók vagy akár az utastársaink is. Ezen beszélgetések jelentik életünk leggyakoribb kapcsolatait.

Ezek a csevegések ritkán jelentősek; az időjárásról, a legfrissebb hírekről és a "Hogy vagy?" típusú beszélgetésekről szólnak. Ezek a beszélgetések kisebb feszültséget oldanak, és segítenek kapcsolódni másokkal.

3. Vitamin: Szívességek

Sok szó esik a szívességekről, főleg azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan kérjük őket. A szívességek túlságosan nagy ügyekké váltak. Gyakran úgy érezzük, hogy zavarjuk másokat, ha teszünk értük valamit, vagy elfogadunk tőlük egy kis szívességet. A szívességeket gyakrabban és könnyedén kellene gyakorolnunk, hiszen kapcsolatokat építenek, szükségleteket elégítenek ki, és javítják a kölcsönös jó érzéseket. Nem kellene, hogy ez érzelmi egyensúlyozást igényeljen.

4. Vitamin: Csodálkozás

Amikor valami szép, váratlan, vagy megmagyarázhatatlan tűnik fel, és meglepődünk, vagy csodálattal tölt el (ezt gyakran "félelem" néven is emlegetik). A csodálkozás arra késztet minket, hogy kíváncsivá váljunk, és nyitottá váljunk olyan dolgokra, amelyek nem illeszkednek megszokott gondolkodásmódunkba.

A modern életben a csodálkozás egyre kisebb szerepet játszik: egyre kevesebb dolog képes megdöbbenteni minket. Úgy gondoljuk, hogy a tudomány már mindent megértett, és most csak a részletekkel foglalkozik. Semmi sem állhatna távolabb az igazságtól. Minél többet fedezünk fel, annál inkább érezzük az ismeretlen hatalmas méreteit.

5. Vitamin: Mozgás

Az egészséges test- és lelkiállapot egyik alapja a rendszeres fizikai aktivitás, amely sokkal több, mint egyszerű "mozgásvitamin". A mozgás segít a stressz csökkentésében, javítja a memóriát és a tanulási képességet, segít a koncentrációban és a kreativitásban, valamint elősegíti az alvás minőségét. Még a legegyszerűbb mozgásformák, mint a séta vagy a lépcsőzés, hozzájárulnak az agy egészségéhez és jólétünkhöz. Tehát amikor következő alkalommal arra gondol, hogy liftet használjon, gondoljon arra a "mozgásvitaminra", amit elmulaszt, ha nem lépcsőzik.

6. Vitamin: Hálával teli gondolkodás

A hálával teli gondolkodás hatása az elmére és a testre valóban csodálatos. Azok, akik gyakorolják a hálát, általában boldogabbak, elégedettebbek, kevésbé depressziósak, és kevesebb szorongást tapasztalnak. A hálával teli gondolkodás, mint "vitamin", segít abban, hogy észrevegyük a pozitív dolgokat életünkben, és elismerjük azokat, ami jobb perspektívába helyezi a problémáinkat és a stresszünket.

7. Vitamin: Társas kapcsolatok

Az emberek társas lények, és a szociális kapcsolatok rendkívül fontosak a lelki egészség szempontjából. Ez a "vitamin" különösen fontos a nehéz időkben, amikor szükségünk van a támogatásra és megértésre. A társas kapcsolatok, legyenek azok családtagokkal, barátokkal vagy kollégákkal, segítenek abban, hogy érezzük a tartozást és a biztonságot, és segítenek feldolgozni érzéseinket és tapasztalatainkat.

Ezeknek a mentális "vitaminoknak" az integrálása mindennapi életünkbe egyike lehet a legfontosabb lépéseknek, amelyeket megtehetünk a lelki egészségünk megőrzése érdekében. Nem szabad elfeledkeznünk róluk a "ne vesztegessünk egy percet sem" életstílusunkban, és hagyjuk, hogy ezek a kis mentális vitaminok elvégezzék az erőteljes munkájukat.

A mai élettempóban könnyen megfeledkezünk ezekről a mentális "vitaminokról", de rendkívül fontos, hogy időt szánjunk rájuk, és beépítsük őket a mindennapjainkba. Emlékezzünk, hogy nem csupán fizikai táplálkozásra van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek és boldogok maradjunk, hanem mentális táplálkozásra is.

Az említett mentális vitaminok mellett érdemes kiemelni, hogy a megfelelő fizikai táplálkozás és az életmód is fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben. A VitalMind a GymBeam és a GAL táplálékkiegészítőket ajánlja amelyek kiváló minőségűek és nagyszerűek a mindennapi egészség és a teljesítmény javítására. A GymBeam termékei között számos olyan kiegészítőt találhat, amelyek támogatják a fizikai és mentális egészséget, mint például a fehérje-kiegészítők, az energiát és koncentrációt növelő táplálékkiegészítők, kreatinok és kollagén. A GAL Multivitaminok és egyéb táplálékkiegészítő termékei pedig a természetes alapanyagokra és az egészségjavító hatóanyagokra fókuszálnak, hogy segítsenek fenntartani a testi és lelki egyensúlyt.

Ez a cikk remélhetőleg segített megérteni, hogy miért olyan fontosak a mentális "vitaminok", és hogyan használhatja őket a lelki egészség javítására. Ne feledje, hogy az egészséges életmód nem csupán a fizikai egészségről szól, hanem a mentális jólétről is. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a mentális "vitaminok" és a megfelelő táplálékkiegészítők alkalmazása mind hozzájárul a teljes életminőség javításához.

Hivatkozások

  1. "Amikor az agyak álmodnak." A. Zadra és R. Stickold. WW Norton & Co. 2022 oldalak 120-127
  2. "Frontális fáradtság. A modern élet és technológia hatása a mentális betegségekre." Mark D. Rego River Grove Books 2021. oldalak 102-115
  3. "A nagy zavar." Francis Fukuyama. Free Press 2000
Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód