Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Meditációs alapgyakorlatok

Meditációs alapgyakorlatok
Sokszor hallottál már a meditációról, de még nem találtad meg a számodra legmegfelelőbb gyakorlatot? Ebben a cikkben a tudományosan legjobbnak ítélt meditációs gyakorlatokat mutatjuk be, hogy könnyebben megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

Mindfulness meditáció

A mindfulness meditáció egy nagyon népszerű meditációs gyakorlat, amely a jelenlegi pillanatra összpontosít. Az alábbiakban bemutatunk egy egyszerű mindfulness meditációs gyakorlatot, amit otthon is el tudsz végezni.

 1. Keress magadnak egy kényelmes pozíciót. Ülhetsz székben, meditációs párnán, vagy akár feküdhetsz is, amíg a hátadat egyenesen tudod tartani.

 2. Csukd be a szemed, és kezdj el lassan, mélyen lélegezni. Próbáld meg érezni, ahogy a levegő belép az orrodon keresztül, majd kiáramlik az orrodon vagy a szájodon.

 3. Próbáld meg teljes mértékben ráirányítani a figyelmedet a lélegzetedre. Ha az elméd elkalandozik, ami természetes, kedvesen tereld vissza a figyelmedet a lélegzetedre.

 4. Próbálj meg legalább 10-15 percig meditálni naponta. Kezdetben nehéz lehet ennyi ideig koncentrálni, de idővel egyre könnyebbé válik.

A mindfulness meditáció az egyik leghatékonyabb módszer a stressz csökkentésére és a figyelem javítására. Ha rendszeresen gyakorlod, észreveheted, hogy nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzed magad.

Források:

 1. "Meditation: In Depth", National Center for Complementary and Integrative Health, 2020.
 2. "The Effects of Mindfulness Meditation: A Meta-Analysis", Clinical Psychology Review, 2010.

Tartsd észben, hogy a VitalMind.hu-n található GymBeam és GAL táplálékkiegészítőkkel tovább támogathatod a testi-lelki egészségedet.

Transzcendentális meditáció

A transzcendentális meditáció egy olyan technika, amit könnyen elsajátíthatsz, és amelynek során egy mantrát ismételgetsz, hogy elérj egy mély meditatív állapotot. Íme, hogyan kezdj hozzá:

 1. Keress magadnak egy csendes és kényelmes helyet, ahol zavartalanul tudsz meditálni.

 2. Ülj le kényelmesen, zárd be a szemed és kezdj el lassan, mélyen lélegezni.

 3. Választanod kell egy mantrát, ami lehet egy szó vagy hang, amit ismételgetsz a meditáció során. Ez lehet például egy egyszerű "Om" vagy bármilyen szó, ami számodra pozitív jelentéssel bír.

 4. Kezd el ismételgetni a mantrát a fejedben, miközben továbbra is mélyen lélegzel. Ha az elméd elkalandozik, ami teljesen természetes, kedvesen tereld vissza a figyelmedet a mantrára.

 5. Próbálj meg naponta kétszer, 15-20 percet meditálni. Ideális időpontok lehetnek a reggeli ébredés után és este, lefekvés előtt.

A transzcendentális meditáció hatékony módszer a stressz és a szorongás csökkentésére, valamint a szív- és érrendszeri egészség javítására. Rendszeres gyakorlásával jobban érezheted magad, és javulhat az általános közérzeted.

Források:

 1. "Transcendental meditation, mindfulness, and longevity: an experimental study with the elderly", Journal of Personality and Social Psychology, 1989.
 2. "Meditation, mindfulness and cognitive flexibility", Consciousness and Cognition, 2009.

Gyakorolj rendszeresen, és ne feledd, a VitalMind.hu-n kapható GymBeam és GAL táplálékkiegészítőkkel tovább támogathatod az egészségedet.

Loving-Kindness meditáció

A Loving-Kindness meditáció, vagy más néven Metta meditáció, a szeretet és jóság kifejezése felé magunk és mások iránt. Ez a meditációs forma segíthet növelni a pozitív érzelmeket, az empátiát és a kapcsolatokat másokkal. Nézzük, hogyan csinálhatod:

 1. Keresd meg azt a csendes helyet, ahol zavartalanul meditálhatsz.

 2. Ülj le kényelmesen, zárd be a szemed, és kezdj el mélyen lélegezni.

 3. Kezd azzal, hogy szeretetet és jóságot küldesz magadnak. Mondd el magadban: "Kívánom, hogy boldog legyek. Kívánom, hogy egészséges legyek. Kívánom, hogy biztonságban legyek."

 4. Ezután gondolj egy szeretett személyre, és küldd el neki ugyanezt az üzenetet.

 5. Folytasd a gyakorlatot úgy, hogy egy semleges személyre, majd egy olyan személyre gondolsz, akihez nehezebb pozitív érzéseket társítani, és küldd el nekik is a szeretet és jóság üzenetét.

 6. Végül terjeszd ki ezeket az üzeneteket az egész világra.

A Loving-Kindness meditáció rendszeres gyakorlásával megnövelheted a pozitív érzéseidet, csökkentheted a szorongást és a negatív érzéseket, valamint növelheted az empátiát és a kapcsolatokat másokkal.

Források:

 1. "Loving-kindness meditation for chronic low back pain: results from a pilot trial", Journal of Holistic Nursing, 2005.
 2. "The effects of loving-kindness meditation on empathy and attitudes", Journal of Social Psychology, 2016.

Gyakorolj rendszeresen, és nézz körül a webáruházunkban ahol a legjobb árakon juthatsz  GymBeam fehérjékhez, kreatinhoz, kollagénhez és GAL Multivitaminhoz valamint további táplálékkiegészítőkkel is támogathatod az egészségedet.

Zazen meditáció

A  Zazen, vagyis a "ülő meditáció". Ez a gyakorlat a zen buddhizmus szerves része, amelyben a meditáció középpontba helyezése és az elménk csendes megfigyelése a fő cél. Nézzük, hogyan csinálhatod:

 1. Találj egy csendes és nyugodt helyet, ahol zavartalanul tudsz meditálni.

 2. Ülj le a földre, lehetőleg egy meditációs párnára vagy matracra, keresztbe tett lábakkal vagy térdelő pozícióban.

 3. Helyezd a kezeidet az öledbe, a bal kéz a jobb kézben, az ujjak összeérnek.

 4. Tartsd a hátad egyenesen, de ne feszülj meg. A fejed legyen magasan, mintha egy kötéllel lenne a plafonhoz kötve.

 5. Csukd be a szemed, vagy nézz le a földre kb. egy méterre magad előtt, a szemed félig nyitva.

 6. Lélegezz mélyen és nyugodtan, és figyeld a légzésed. Amikor elkalandozik a gondolatod, térj vissza a légzésed megfigyeléséhez.

A Zazen meditációval csökkentheted a stresszt és a szorongást, javíthatod a figyelmedet és koncentrációd, és növelheted az érzelmi stabilitásodat.

Források:

 1. "The effects of Zazen and cognitive behavioral therapy on trait anxiety in adults: A randomized controlled trial", Health Psychology, 2016.
 2. "The influence of concentration/meditation on autonomic nervous system activity and the innate immune response: a case study", Psychosomatic Medicine, 2002.

Jóga Meditáció

Az utolsó részben megismerkedünk a jóga meditációval, ami a test, a lélek és az elme összhangját tartja szem előtt. A jóga meditáció nem csak a testi, de a lelki egészséget is javítja. Nézzük, hogyan gyakorolhatod:

 1. Keresd meg a számodra legmegfelelőbb helyet a meditációhoz, ahol zavartalanul tudsz lenni.

 2. Ülj le egy kényelmes pozícióban, lehetőleg egy meditációs párnán vagy matracon. Tartsd a hátad egyenesen, a vállaidat nyugodtan, a fejedet pedig lazán emeld.

 3. Csukd be a szemed, és figyelj a légzésedre. Lélegezz mélyen és lassan, érezd, ahogy a levegő belélegzéskor bejut a tüdődbe, majd kilégzéskor elhagyja a szervezetedet.

 4. Próbáld meg ellazítani az egész testedet, minden egyes izomcsoportot, a lábujjaidtól a fejed tetejéig.

 5. Engedd, hogy a gondolataid szabadon áramoljanak, de ne ragaszkodj hozzájuk. Csak figyelj rájuk, mint egy külső szemlélő.

 6. A jóga meditációval csökkentheted a stresszt és a szorongást, javíthatod a fizikai egészségedet, beleértve a flexibilitást, az erőt és az egyensúlyt, és javíthatod a lelki egészségedet, beleértve az önmagaddal való kapcsolatot és az életminőséget.

  Források:

 7. "Effect of yoga meditation on serum cortisol and perceived stress in overweight women", Complementary Therapies in Clinical Practice, 2013.
 8. "Effects of yoga on mental and physical health: a short summary of reviews", Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.
 9. "Yoga-Enhanced Cognitive Behavioural Therapy (Y-CBT) for anxiety management: A pilot study", Clinical Psychology & Psychotherapy, 2014.

 

Ezzel a cikksorozattal bővült a tudományosan legjobbnak ítélt meditációs gyakorlatok bemutatása. Reméljük, hogy találtál köztük olyat, ami hozzásegít a nyugalomhoz, a figyelemhez és az egészséges élethez. Ne feledd, a VitalMind.hu-n kapható GymBeam és GAL fehérjék, vitaminok kreatin kollagén és más táplálékkiegészítőkkel tovább támogathatod az egészségedet. Boldog meditálást!

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód