Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A meditáció hatása a fizikai egészségre

 A meditáció hatása a fizikai egészségre
A meditáció cikksorozatunk második részében a meditáció fizikai egészségre gyakorolt hatásait vizsgáljuk meg.

A meditáció nemcsak a mentális egészséget, hanem a fizikai egészséget is javíthatja. Íme néhány példa a meditáció pozitív fizikai hatásaira:

  1. Szív- és érrendszeri egészség: A meditáció jelentős hatást gyakorolhat a szív- és érrendszeri egészségre. Egyrészt a meditáció során tapasztalható mély relaxáció és a stresszhormonok csökkenése hozzájárulhat a vérnyomás csökkenéséhez. A magas vérnyomás hosszú távú szív- és érrendszeri betegségekhez, beleértve a szívrohamot és a stroke-ot vezethet. Ezenkívül a meditáció általános stresszcsökkentő hatása tovább csökkenti a szívbetegségek kockázatát, mivel a stressz közismerten hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához. [4]

    Immunrendszer: A meditáció hatása az immunrendszerre a stresszcsökkentő hatásán keresztül is érvényesülhet. A stressz negatívan befolyásolhatja az immunrendszert, növelve a betegségek kialakulásának kockázatát. A meditáció segíthet csökkenteni a stresszt és támogatja az immunrendszer egészséges működését. Ezenkívül néhány kutatás szerint a meditáció közvetlenül is befolyásolhatja az immunfunkciót, például a gyulladásos válaszok és az antitesttermelés szabályozásával. [5]

    Fájdalomcsillapítás: A meditáció segíthet a fájdalom érzékelésének és kezelésének módjában. A tudatos jelenlét gyakorlása segíthet az embereknek jobban kezelni a fájdalommal járó stresszt és szorongást, ami csökkentheti a fájdalom intenzitását és a fájdalomra adott reakciót. Ezenkívül a meditáció segíthet az embereknek jobban összpontosítani a testükre és észlelni a fájdalom fizikai érzéseit, ami segíthet a fájdalom elfogadásában és kezelésében. [6]

A táplálékkiegészítők, mint például a GAl multivitamin és a GymBeam termékek (fehérje, kreatin, kollagén és egyéb táplálékkiegészítők), tovább erősíthetik a meditáció által nyújtott előnyöket. Ezek a táplálékkiegészítők támogathatják a test optimális működését, és hozzájárulhatnak a meditációval kapcsolatos előnyök maximalizálásához.

Források:

[4] Anderson, J. G., Taylor, A. G. (2012). Effects of Healing Touch in Clinical Practice: A Systematic Review of Randomized Clinical Trials. Journal of Holistic Nursing. 

[5] Black, D. S., Slavich, G. M. (2016). Mindfulness meditation and the immune system: a systematic review of randomized controlled trials. Annals of the New York Academy of Sciences. 

[6] Zeidan, F., Vago, D. R. (2016). Mindfulness meditation–based pain relief: a mechanistic account. Annals of the New York Academy of Sciences.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód