Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A meditáció és az érzelmi jólét

A meditáció és az érzelmi jólét

Üdvözöljük ismét a VitalMind-on! A meditáció cikksorozatunk harmadik részében a meditáció és az érzelmi jólét kapcsolatát vizsgáljuk meg.

Az érzelmi jólét kulcsfontosságú a teljes testi-lelki egészség szempontjából. Az érzelmi jólét magában foglalja az érzelmek pozitív kezelését, a stressz megfelelő kezelését, és a kiegyensúlyozott, pozitív életszemlélet fenntartását.

A meditációban rejlik az érzelmi jólét fejlesztésének kulcsa. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres meditáció segíthet:

  1. Érzelmi intelligencia fejlesztése: Az érzelmi intelligencia alapvető készség, amely a saját érzéseink és mások érzéseinek felismerésére, megértésére és kezelésére vonatkozik. A meditáció - különösen a mindfulness meditáció - jelentősen javíthatja az érzelmi intelligenciát. A mindfulness gyakorlása elősegíti a jelen pillanatra való összpontosítást és az érzelmek elfogadó megfigyelését, ami segít az embereknek jobban megérteni és kezelni érzéseiket. Ezenkívül a meditáció segíthet az embereknek fejleszteni az érzelmekkel kapcsolatos metakognitív képességeiket, ami segít abban, hogy tudatosabban és hatékonyabban reagáljanak az érzelmekre. Egy 2016-os kutatásban a mindfulness meditáció javította a résztvevők érzelmi intelligenciáját és társas kapcsolatait. [7]

    Pozitív érzelmek növelése: A meditáció segíthet növelni a pozitív érzelmeket és csökkenteni a negatív érzelmeket. A mindfulness gyakorlása segíthet az embereknek elfogadni és megérteni érzéseiket, anélkül, hogy ítélkeznének vagy reagálnának rájuk. Ez segíthet csökkenteni a negatív érzelmek erősségét és növelni a pozitív érzelmeket. Ezenkívül a meditáció segíthet az embereknek növelni a pozitív érzelmekkel kapcsolatos tudatosságot és élvezetet, ami tovább növelheti a boldogság érzését. Egy 2014-es tanulmányban a résztvevők, akik hetente meditáltak, jelentős növekedést tapasztaltak a pozitív érzelmekben és a boldogságban. [8]

    Empátia és összeköttetés: A meditáció, különösen a szeretetteljes jóság meditáció, segíthet növelni az empátiát és az emberek közötti összeköttetést. A szeretetteljes jóság meditáció arra összpontosít, hogy szeretetet és jóságot sugározzon mások felé, ami segíthet az embereknek fejleszteni az empátiát és a mások iránti érzékenységet. Ezenkívül a meditáció segíthet az embereknek fejleszteni a társas kapcsolatokkal kapcsolatos tudatosságot és érzékenységet, ami javíthatja a kapcsolatok minőségét és mélységét. A meditáció segíthet az embereknek mélyebb összeköttetést érezni másokkal, ami hozzájárulhat az általános jólét és boldogság növeléséhez. A loving-kindness meditáció különösen hatékony ebben, mivel arra ösztönöz, hogy pozitív érzelmeket és jókívánságokat küldjünk másoknak, beleértve a szeretteinket, ismerőseinket, sőt a konfliktusban lévő embereket is. Ez az empátiát és a szeretetteljes érzéseket erősítheti, és segíthet az embereknek nagyobb kapcsolódást érezni a közösségükkel és az emberiséggel. [9]

A meditáció mellett a táplálékkiegészítők, például a GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin tovább segíthetnek az érzelmi jólét elősegítésében. Ezek a táplálékkiegészítők elősegíthetik a mentális tisztaságot és a koncentrációt, ami segíthet a meditációs gyakorlatokban való elmélyülésben.

Források:

[7] Schutte, N. S., & Malouff, J. M. (2011). Emotional intelligence mediates the relationship between mindfulness and subjective well-being. Personality and Individual Differences. 

[8] Kok, B. E., Coffey, K. A., Cohn, M. A., Catalino, L. I., Vacharkulksemsuk, T., Algoe, S. B., ... & Fredrickson, B. L. (2013). How positive emotions build physical health: Perceived positive social connections account for the upward spiral between positive emotions and vagal tone. Psychological Science, 24(7), 1123-1132. 

[9] Seppala, E. M., Hutcherson, C. A., Nguyen, D. T., Doty, J. R., & Gross, J. J. (2014). Loving-kindness meditation: A tool to improve healthcare provider compassion, resilience, and patient care. Journal of Compassionate Health Care, 1(1), 5. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód