Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A meditáció és az alvás

A meditáció és az alvás

Üdvözöljük újra a VitalMind-on! A meditáció cikksorozatunk negyedik részében a meditáció és az alvás közötti kapcsolatot vizsgáljuk meg.

Az alvás alapvető az egészséghez, mégis sokan küzdenek az alvási problémákkal. A meditáció segíthet javítani az alvás minőségét és hosszát, valamint csökkentheti az alvászavarokat.

Jobb alvásminőség: A meditáció gyakorlása segíthet javítani az alvásminőséget többféleképpen. Az egyik módja ennek, hogy a meditáció segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, amelyek gyakran hozzájárulnak az alvásproblémákhoz, mint például az álmatlanság. A meditáció segíthet az elme lecsendesítésében és a test ellazításában, ami elősegítheti a nyugodt és pihentető alvást. Ezen túlmenően, a mindfulness meditáció segíthet az embereknek jobban tudatosítani és kezelni az alvással kapcsolatos stresszt és aggodalmakat. Egy 2015-ös tanulmány szerint a mindfulness meditáció javította az insomniával küzdő felnőttek alvásminőségét. [10]

Növekvő alvásidő: A meditáció segíthet növelni az alvásidőt. A meditáció, különösen az esti órákban vagy lefekvés előtt gyakorolva, segíthet az elme lecsendesítésében, ami elősegítheti a gyorsabb elalvást. A meditáció segíthet az embereknek fejleszteni a relaxációs készségeiket és jobban kezelni az alvással kapcsolatos stresszt, ami segíthet hosszabb ideig aludni. Ezen túlmenően, a meditáció segíthet az embereknek jobban megérteni és kezelni az alvásmintáikat, ami segíthet növelni az alvásidőt és javítani az alvásminőséget. [11]

Alvászavarok csökkentése: A meditáció segíthet csökkenteni az alvászavarokat, mint például az álmatlanság és a parasomnia. Az álmatlanság gyakran kapcsolódik a stresszhez és a szorongáshoz, amelyeket a meditáció segíthet csökkenteni. A meditáció segíthet az embereknek jobban kezelni az alvással kapcsolatos aggodalmakat és félelmeket, ami csökkentheti az álmatlanság előfordulását. A parasomnia, mint például az alvajárás vagy az éjszakai rémálmok, szintén kapcsolódhat a stresszhez és az érzelmi zavarhoz, amelyeket a meditáció segíthet kezelni. [12]

A meditáció mellett a táplálékkiegészítők, mint például a GAL vitaminok és a GymBeam fehérje, kollagén, kreatin és multivitamin tovább segíthetnek az alvás javításában. Ezek a táplálékkiegészítők támogathatják a test természetes alvás-ébrenlét ciklusát, ami hozzájárulhat a jobb alvásminőséghez. A legjobb akciós árakon itt a Vitalmind oldalán.

Források:

[10] Black, D. S., O'Reilly, G. A., Olmstead, R., Breen, E. C., & Irwin, M. R. (2015). Mindfulness meditation and improvement in sleep quality and daytime impairment among older adults with sleep disturbances: a randomized clinical trial. JAMA internal medicine, 175(4), 494-501. 

[11] Gong, H., Ni, C. X., Liu, Y. Z., Zhang, Y., Su, W. J., Lian, Y. J., ... & Jiang, C. L. (2016). Mindfulness meditation for insomnia: A meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of psychosomatic research, 89, 1-6. 

[12] Ong, J. C., Manber, R., Segal, Z., Xia, Y., Shapiro, S., & Wyatt, J. K. (2014). A randomized controlled trial of mindfulness meditation for chronic insomnia. Sleep, 37(9), 1553–1563. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód