Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lehet-e a kardio edzés erős fegyver a rák elleni harcban?

Lehet-e a kardio edzés erős fegyver a rák elleni harcban?
A rendszeres edzésről is régóta tudjuk, segít a rák elleni védekezésben, de azt, pontosan milyen intenzitású és mennyi edzés szükséges a hatékony hatás eléréséhez, eddig tisztázatlan maradt.

Az NHS (Britt Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) szerint életünk során 2-ből 1 ember rákos betegségben szenved majd. A riasztó előrejelzés figyelembevételével világos, meg kell tennünk minden óvintézkedést a kockázat csökkentése érdekében. Ez az egyszerű életmódváltoztatásokat is magában foglalhatja, például a dohányzásról való leszokást, egy tápláló étrend követését, egy egészséges testtömeg megtartását és az alkoholfogyasztás korlátozását.

A rendszeres edzésről is régóta tudjuk, segít a rák elleni védekezésben, de azt, pontosan milyen intenzitású és mennyi edzés szükséges a hatékony hatás eléréséhez, eddig tisztázatlan maradt. Azonban néhány nemrég publikált tanulmány válaszol ezekre a kérdésekre és világos iránymutatást ad a rák kockázatának csökkentésére a leginkább hatékony edzésrendszerekkel kapcsolatban.

A rák megértése

Mielőtt részletesebben megvizsgálnánk ezeket a tanulmányokat, érdemes kicsit megérteni, mi is az a rák. Röviden, a rák egy olyan állapot, amikor egy adott testrész sejtjei kontrollálhatatlanul nőnek és szaporodnak. Ezek a rákos sejtek képesek károsítani és megsemmisíteni a környező egészséges szöveteket.

Néha a rák egy testrészben kezdődik, majd más testrészekre is átterjedhet. Ezt a folyamatot metasztázisnak nevezik. Például a rák kezdődhet az emésztőrendszerben, majd végül átterjedhet a csontokra vagy az agyra.

A rák több mint 200 különböző típusa van, a leggyakoribb típusok a vastagbélrák, mellrák, tüdőrák és prosztatarák. Nincs egyetlen egy rák okozó tényező, inkább úgy vélik,  az egyén genetikai és környezeti tényezők közötti kölcsönhatásából származik.

Az edzés és a rák: Mit mond a tudomány?

Az egészségügyi szakemberek régóta tudják a testmozgás kapcsolatba hozható a több ráktípus kockázatának csökkentésével, azonban korlátozott bizonyíték állt rendelkezésre arról, hogy mennyi testmozgásra van szükség. Mathews és kollégái elemzése alapján kilenc prospektív tanulmány eredményeit vizsgálták, amelyek több mint 750 000 felnőtt szabadidős tevékenységeit értékelték. Az eredmények szerint a mérsékelt intenzitású testmozgás heti 2,5-5 órája vagy az erőteljes aktivitás heti 1,25-2,5 órája jelentősen csökkentette a vizsgált 15 ráktípus közül hét kockázatát.

Ezek közé tartozik a vastagbélrák (8-14% -kal alacsonyabb kockázat a férfiak esetében), a mellrák (6-10% -kal alacsonyabb kockázat), az endometrium rák (10-18% -kal alacsonyabb kockázat), a veserák (11-17% -kal alacsonyabb kockázat), a mielóma (14-19% -kal alacsonyabb kockázat), a májrák (18-27% -kal alacsonyabb kockázat) és a non-Hodgkin limfóma (11-18% -kal alacsonyabb kockázat a nőknél). Az eredmények szerint a növekvő testmozgás idővel arányosan csökkentette a kockázatot bizonyos ráktípusok esetében.

Az intenzitás a kulcs

Mathews és kollégái tanulmánya segített bizonyítani mennyire fontos a megfelelő mennyiségű, vagyis a megfelelő mennyiségű testmozgás elérése a rák kockázatának csökkentése érdekében. Egy másik fontos változó az edzésprogramban az intenzitás, vagyis az, hogy az egyén mennyire keményen dolgozik. A kardiovaszkuláris edzésre vonatkozóan ez általában a maximális szívritmus vagy a VO2max százalékában fejeződik ki.

A Sheinboim és kollégái által végzett legújabb tanulmány eredményei szerint azok, akik rendszeresen magas intenzitású aerob edzést, vagy "kardiót" végeznek, 72%-kal kevésbé valószínű, hogy metasztatikus rákot kapnak, mint azok, akik nem mozognak rendszeresen. A tanulmány 3000 ember adatait elemezte egy 20 éves időszak alatt. Az eredmények azt mutatták, míg az edzés előtti időszakban a rák kockázatának csökkentése csekély hatással volt az alacsony metasztatikus szakaszokban, jelentősen csökkentette a magas metasztatikus rák kialakulásának valószínűségét.

A kutatók azt kutatták miért képes a magas intenzitású edzés olyan védelmi hatást nyújtani a rákkal szemben. Az emberi és állatkísérletek adatait felhasználva a csapat arra a következtetésre jutott, hogy az edzés metabolikus átállítást idéz elő a belső szervekben, növeli a tápanyag igényt és védelmet nyújt a metasztatikus rák ellen a tápanyag elérhetőségének korlátozásával, így egy edzés által indukált metabolikus pajzsot hozva létre.

Összefoglalva, a magas intenzitású edzés izmokat és szerveket, mint például a tüdőt arra készteti, hogy több glükózreceptorral rendelkezzenek a felszínükön. Ez lehetővé teszi számukra, hogy több glükózt vegyenek fel a véráramból, elvonva a rákos sejteket az üzemanyaguktól. Bár bármilyen mozgás hasznos lehet a rák kockázatának csökkentésében, a tudósok szerint a maximális előny a legalább 80% -os maximális szívfrekvenciát igénylő intenzív edzés során érhető el.

Évek óta tudjuk, hogy a testmozgás segíthet csökkenteni a rák kockázatát azáltal, hogy fokozza az immunrendszer működését és segít fenntartani az egészséges testzsírszintet. Most már megértjük, hogyan védi a magas intenzitású testmozgás a metasztatikus ráktól, hogy megfosztja a daganatokat az energiájuk forrásától. A tudományos kutatások szerint az optimális mennyiségű és intenzitású testmozgás szükséges a védőhatás eléréséhez. Bár lehetetlen teljes mértékben kiküszöbölni a rák kockázatát, de időt fordítani a testmozgásra jelentős egészségügyi előnyöket hozhat.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is akciós áron elérhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Edzés