Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A böjt alatti kardió hatása a zsírégetésre: Mitől jobb?

A böjt alatti kardió hatása a zsírégetésre: Mitől jobb?
Számtalan információ, tipp és trükk terjed a fitness közösségen belül a tökéletes zsírégetési stratégiával kapcsolatban. Az egyik ilyen gyakori tanács, hogy reggel, éhgyomorra végezzünk kardió edzést, mivel azt állítják, hogy ez a módszer hatékonyabban égeti el a zsírt, mint a teljes gyomorra végzett edzés. A kutatók már évek óta vizsgálják ezt a témát, de vajon mit mutatnak az eredmények? Tényleg jobb a böjt alatti kardió?

Az edzés és a böjt alatti anyagcsere

Amikor kardió edzést végzünk, szervezetünk a megnövekedett energiaigényeket szénhidrátok és zsírok elégetésével elégíti ki. A szénhidrátok az izom- és májglikogén raktárakból származnak, míg a zsír elsősorban a zsírsejtekben található.

A böjt alatti edzés során - azaz, ha edzés előtt nem eszünk - a szervezet szénhidrátraktárai kiürülhetnek, így a test kénytelen zsírt égetni energiaként. Ez a fiziológiai folyamat az, amire a böjt alatti kardió hívei gyakran hivatkoznak, amikor az éhgyomorra végzett edzés előnyeit hangsúlyozzák.

Az elmélet tehát egyszerűnek tűnik, de a valóságban sokkal összetettebb.

A kutatási eredmények

Az elmélet hívei mellett számos kutatás is arra utal, hogy a böjt alatti kardió hatékonyabb zsírégetést eredményez. Például, egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a böjt alatt végzett edzés nagyobb mértékben növelte a zsírégetést, mint az edzés evés után1.

Azonban a kutatásoknak is vannak korlátai, és az eredmények nem mindig egyértelműek. Egy 2014-es felülvizsgálati tanulmány szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a böjt alatti kardió hatékonyabb lenne a zsírégetésben2. A kutatók megjegyezték, hogy az egyéni anyagcsere eltérések jelentősen befolyásolhatják a zsírégetés sebességét, valamint hogy a hosszú távú diétás és edzési szokások nagyobb hatást gyakorolnak a zsírégetésre, mint az edzés időpontja.

A böjt alatti kardió: Az előnyök és a hátrányok

A böjt alatti kardió előnyei között szerepelhet, hogy kényelmes lehet azoknak, akiknek nem fekszik jól a gyomruk az edzés előtt, vagy akiknek korán kell edzeniük. Ezenkívül, ha a szervezetnek alkalmazkodnia kell a zsírégetéshez energiaként, ez növelheti az edzés hatékonyságát, különösen, ha a cél a zsírveszteség.

Azonban vannak hátrányai is. Az éhgyomorra végzett edzés során előfordulhat, hogy a test nem kap elég energiát, ami gyengébb edzésteljesítményhez vezethet. Emellett, ha a test nagyrészt zsírt éget el energiaforrásként, ez korlátozhatja az izomépítés képességét, ami különösen fontos a súlyzós edzést végzők számára.

A táplálkozás szerepe

A kardió hatékonysága a zsírégetésben nagyban függ a táplálkozástól is. Ha az edzés után magas kalóriatartalmú ételt eszünk, ez ellensúlyozhatja az edzés alatti zsírégetés előnyeit. Ezért, ha a cél a zsírveszteség, fontos, hogy egészséges, tápanyagban gazdag étrendet kövessünk, amely segít a kalóriabevitel kontrollálásában.

Mit javasolunk?

Minden ember egyedi, így az, ami az egyik ember számára működik, nem feltétlenül működik a másik számára. A legfontosabb, hogy találd meg a számodra legmegfelelőbb módszert. Ha a böjt alatti kardió jól működik a számodra, és jól érzed magad közben, nincs ok arra, hogy ne folytasd. Ha azonban gyengének érzed magad, vagy nem érzed jól magad az edzés alatt, próbálj meg valamit enni edzés előtt.

Végül, függetlenül attól, hogy melyik módszert választod, ajánlott táplálékkiegészítők használata az optimális teljesítmény és egészség érdekében. A GymBeam és GAL termékek, például a True Whey fehérjeporok, kreatin, Kollagén, aminosavak, a vitaminok és a tápanyagok ideálisak edzés előtti és utáni táplálkozási támogatáshoz.

Források

Az információk tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Mindig konzultálj orvosoddal vagy egészségügyi szakemberrel az egészségügyi kérdésekben.

Források

  1. Aird, T. P., Davies, R. W., & Carson, B. P. (2016). Effects of fasted vs fed-state exercise on performance and post-exercise metabolism: A systematic review and meta-analysis. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 26(5), 393–404. 

  2. Schoenfeld, B. J., Aragon, A. A., & Krieger, J. W. (2014). Effects of meal frequency on weight loss and body composition: a meta-analysis. Nutrition Reviews, 72(2), 69–82. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Edzés