Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Stressz, az evés és az opioid rendszer összefüggései

Stressz, az evés és az opioid rendszer összefüggései
A stressz és az evés kapcsolata mindig is érdekes volt az emberek számára. Azonban a kapcsolat mélyebb megértése érdekében fontosnak tartjuk megvizsgálni az opioid rendszert is.

A stressz és az evés kapcsolata mindig is érdekes volt az emberek számára. Azonban a kapcsolat mélyebb megértése érdekében fontosnak tartjuk megvizsgálni az opioid rendszert is. Az opioid rendszer neuronokból és más sejttípusokból áll, melyek anyagokat tudnak kibocsátani az agyunkba és a testünkbe. Csökkentik a fájdalmat és álmosságot okoznak, de egészséges szinten maradva. Az opioid rendszer több dologból is aktiválható, nem csak kábítószerekből, mint például a fentanyl túladagolás, az oxycontin-epidémia, stb. A szex is aktiválhatja az endogén opioid rendszert, és ugyanígy az étkezés is, amennyiben az egészséges környezetben történik.

A stressz és az evés kapcsolata érdekes. Általában az emberek, amikor stresszesek, kevesebbet esznek. Azonban vannak olyanok is, akik nagyon stresszes helyzetben is hajlamosak az evésre. Az agyunk és a testünk is eltérően reagál a stresszre, ami hatással van az evésre és az opioid rendszerre is. Az emberek, akiknek a stresszre adott válaszuk az, hogy nem esznek, azoknál az emésztés szinte leáll, mert az adrenalinból származó neuralis erőforrásokkal rendelkeznek, és azon időszakok alatt, amikor nincs éhségérzetük, nagy hangsúlyt fektetnek a stresszfaktorra, az életbe vágó feladatra, melynek figyelmet kell szentelniük. Az ételek egyszerűen nem csábítanak annyira.

Az emberek nagy része azonban ahoz a csoporthoz tartozik, akiknek az evés a fő módja,  a stresszükkel szembenézzenek. A stresszválasz éhségrohamokat és magas inzulinszintet okozhat. Azok, akik ilyen módon élik meg a stresszt, hajlamosak túlsúlyosak lenni vagy elhízni. Az is megfigyelhető, a stressz hatására az opioid rendszer aktiválódik, és a jutalmazó központok is bekapcsolódnak, melyek az étkezési vágyat növelik. Minél inzulinrezisztensebb valaki, annál jobban aktiválódnak az agy jutalmazó központjai stressz alatt. 

Az opioid rendszerünknek számos olyan aktivátora van, melyek nem feltétlenül drogok. A stressz gyakran hajlamosít a túlevésre és a kényelmi ételek fogyasztására, ami az opioid rendszer aktiválásához vezet, ami átmenetileg javítja a hangulatunkat és csökkenti a fájdalmat.

Azonban a túlzott stressz és az egészségtelen étkezési szokások közötti kapcsolat káros hatásokat okozhat az egészségünk számára. A stressz által okozott evési vágy és az ehhez társuló nagy mennyiségű egészségtelen étel fogyasztása gyakran vezet elhízáshoz és más anyagcsere-betegségekhez.

Ezen kívül, a stressz a szervezetben egy hormonális változásokat is okoz, befolyásolja a testzsír eloszlását, és hozzájárulhat a hasi zsír felhalmozódásához. Ez a zsírlerakódás nemcsak esztétikailag zavaró, hanem számos egészségügyi kockázattal is jár, például a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a rák kialakulásának növekedésével.

Az opioid rendszer szerepe az evési vágy kialakulásában azt jelenti, bizonyos gyógyszerek használata, például a Naltrexone blokkolja az opioid receptorokat, lehet hatékony a túlzott evés és a kényelmi ételek iránti vágy csökkentésében. Azonban a szakértők hangsúlyozzák, a jobb táplálkozás és az egészséges életmód fenntartása az egyetlen hosszú távú megoldás a súlyproblémák kezelésére.

A fentiek fényében fontos megérteni, az életmódunk és a stresszkezelési módszereink jelentős hatást gyakorolnak az egészségünkre. Az egészséges étkezési szokások, a testmozgás és a stressz csökkentésére szolgáló technikák, például a meditáció és a jóga, hozzájárulhatnak az egészséges testtömeg és az általános jólét fenntartásához. 

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is akciós áron elérhetőek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód