Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HAJ IX. Finaszterid, Dutasteride, hajnövekedés

HAJ IX. Finaszterid, Dutasteride,  hajnövekedés
A finaszterid egy öt alfa-reduktáz inhibitor, csökkenti a DHT-t és ismert a hajnövekedés növelésében és a hajhullás csökkentésében. A Dutasteride hasonló molekula, mint a Finasteride, de az öt alfajú 5-alfa-reduktáz enzimet - a 1, 2 és 3-as típusokat is - blokkolja. Ez azt jelenti,  a Dutasteride sokkal erőteljesebb hatással rendelkezik, mint a Finasteride, és szinte teljes mértékben gátolja a DHT szintjét.

Két formában kapható, szájon át szedhető és külsőleg alkalmazható formában. A külsőleg alkalmazott forma azt feltételezik, gátolja a DHT-t a hajhagymában, lehetővé téve a haj növekedését, ugyanakkor nem jut jelentős mennyiségben a rendszeres véráramba. Azonban a finaszterid külsőleg történő adagolása nehezebb, mint az orális adagolás. Az orális finaszterid hatékony adagja 0,2 milligramm, és az alacsony adagok csökkenthetik a DHT-t és ellensúlyozhatják a hajhullást. Fontos az alacsony finaszterid adaggal kezdeni és hosszú ideig várni, ha az emberek a finaszterid adagolását kívánják kipróbálni, és lassan kell növelni az adagot, ha egyáltalán szükséges. A külsőleg alkalmazott finaszterid kevésbé jár mellékhatásokkal, mint az orális finaszterid, és az embereknek orvosukkal kell együttműködniük, valamint figyelniük kell a DHT-szintjüket a finaszterid szedése közben. Bár a finaszterid mellékhatásokat okozhat, ha nem megfelelően adagolják, bizonyítottan növeli a hajnövekedést és segít megőrizni a meglévő hajat.

Post-finasteride szindróma

Az utóbbi öt évben egyre több szó esik a poszt-finasteride szindrómáról, egy új jelenségnek számít. A finasterid hosszú idő óta előírt gyógyszer a prosztata kezelésére, napi adagja általában 5 milligramm. Éveken át nem volt vita a poszt-finasteride szindrómáról. De mi is az a poszt-finasteride szindróma? Általában férfiak érintettek, akik bármilyen dózisban szednek finasteridet, legyen az 1-5 milligramm naponta, vagy a hajhullás megakadályozására, vagy a hajnövekedés elősegítésére. A gyógyszer abbahagyása után azonban súlyos tüneteket tapasztalnak, mint például szexuális vágy csökkenése, merevedési problémák, depresszió és akár öngyilkossági gondolatok is. Mindez különösen ijesztő azért, mert ezek a tünetek olyan korban jelentkeznek, amikor általában nem jellemzőek a férfiakra. Azonban mi okozza ezt a jelenséget?

Az orvosok mostanra már arra az eredményre jutottak, a fiatalabb férfiak, különösen a hajnövekedés serkentésére vagy a hajhullás megakadályozására magas adagokban szedik a finasteridet, és ez okozza a poszt-finasteride szindrómát. Az idősebb férfiak esetében ritkábban fordul elő ez a jelenség, ami azt jelzi, a dihidrotesztoszteron (DHT) fontos szerepet játszik az emberi agy fejlődésében. Az embryonális fejlődés korai szakaszában a DHT a nemi szervek fejlődését irányítja, majd a pubertás idején további hatást gyakorol a szervezetre, növeli a szexuális vágyat, a csont és az izomszövet növekedését stb. A poszt-finasteride szindróma azt jelzi,  a DHT a fiatal felnőttkorban is szerepet játszik a fejlődésben, különösen az agy és a nemi szervek összeköttetése terén.

Bár még nincs teljes következtetés a poszt-finasteride szindrómáról, azonban nyilvánvaló, a finasterid szedése komoly mellékhatásokat okozhat, még akkor is, ha abbahagyják a gyógyszer szedését.

 

Dutasteride - erős hajnövekedést serkentő, de súlyos mellékhatásokkal járó szer

Ha hajhullással küzdünk, és fontos nekünk a hajunk vastagsága és teljessége, akkor a finasteride és a dutasteride két olyan lehetőség, amit számba vehetünk. Mindkét szer az 5-alfa-reduktáz enzim működését gátolja, így csökkentve a DHT nevű hormon szintjét a szervezetben, aminek túlzott termelődése a hajhullást okozza. Azonban az utóbbi években egyre gyakrabban lehet hallani a Dutasteride szedésekor fellépő komoly mellékhatásokról.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű termékek is elérhetőek.

A Dutasteride hasonló molekula, mint a Finasteride, de az öt alfajú 5-alfa-reduktáz enzimet - a 1, 2 és 3-as típusokat is - blokkolja. Ez azt jelenti, a Dutasteride sokkal erőteljesebb hatással rendelkezik, mint a Finasteride, és szinte teljes mértékben gátolja a DHT szintjét. A Dutasteride hatása gyorsabb, és a hajnövekedést két-ötször gyorsabban serkenti, mint a Finasteride. Az orálisan bevehető Dutasteride típusos adagja 0,5-2,5 milligramm, és már 0,5 milligramm bevétele is elérheti a DHT csökkentését akár 95 százalékkal is.

Ugyanakkor a Dutasteride komoly mellékhatásokkal is járhat, melyek a DHT hormonútjához kapcsolódnak. A szexuális vágy csökkenése, a libidó visszaesése, növekvő ösztrogén- és prolaktinszint, sőt, gynecomastia (azaz a mellkasi zsírlerakódás és az emlőmirigyek megnagyobbodása) is előfordulhat.

Miért választanak egyesek Dutasteridet a Finasteride helyett, sok esetben türelmetlenségből adódik. Mivel a Dutasteride sokkal hatékonyabb a DHT szintjének csökkentésében, a hajnövekedés is sokkal gyorsabb lehet, így azok, akik komolyan érintettek a hajhullás problémájában, nem szeretnének várni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Haj