Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HAJ II. A hajnövekedés három fázisa

HAJ II. A hajnövekedés három fázisa
Az emberi hajhullás és hajnövekedés folyamatai összetettek és fontosak az egészségünk szempontjából. Ahhoz, hogy megértsük, mi történik a hajunkkal, fontos, ismernünk a haj növekedési folyamatait. Az alábbiakban bemutatjuk a hajhullás és hajnövekedés három fázisát.

Az emberi hajhullás és hajnövekedés folyamatai összetettek és fontosak az egészségünk szempontjából. Ahhoz, hogy megértsük, mi történik a hajunkkal, fontos,  ismernünk a haj növekedési folyamatait. Az alábbiakban bemutatjuk a hajhullás és hajnövekedés három fázisát.

Az első fázis az antigen fázis, ami során a haj szárnyaiból és a hajproteinekből álló fehérje létrejön, melyek valójában létrehozzák a hajat. A haj ténylegesen az aljáról növekszik, majd a felszínre tör. Az antigén fázis időtartama a test különböző részein változó, a fejen például általában 2-8 évig tart. A szemöldök szőrei azonban csak néhány hónapig nőnek, mielőtt kihullanak, majd helyet adnak az új szőrszálaknak.

A második fázis a katabolikus vagy a hajvesztési fázis, aminek során a haj lassan visszahúzódik a bőr alá, majd elhal. Ez a folyamat végül elvezet a haj telogen fázisához, vagyis a pihenési időszakhoz, amikor az új hajproteineket termelő őssejtek semleges vagy inaktív állapotban vannak.

A dihidrotesztoszteron (DHT) hormon befolyásolja a hajhullást és növekedést. A DHT rövidíti vagy leállítja az antigén fázist, miközben meghosszabbítja a katabolikus és a telogen fázist. A hormonok gyakran befolyásolják a hajhullást és növekedést, de a folyamat valójában a hajnövekedési fázisokkal kapcsolatos. Ha a hajhullást vagy hajnövekedést befolyásoló hormonális változásokat szabályozni tudjuk, akkor az elősegítheti a meglévő haj megőrzését és az új haj növekedését is.

Az emberi hajnövekedési folyamatok összetettek és nehéz megérteni őket. A fent említett folyamatok a hajhullás és növekedés alapjait jelentik. Ha megértem, miképp működik a hajam növekedése, akkor könnyebben megérthetem, miképp állítsam vissza és őrizzem meg a hajam.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű Táplálékkiegészítő Vitamin Fehérje termékek is elérhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód Haj