Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan csökkenthetjük az IGF-1 szintet természetes módszerekkel?

Hogyan csökkenthetjük az IGF-1 szintet természetes módszerekkel?
Az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) egy fehérje, amely szerepet játszik a szervezetünkben zajló növekedési folyamatokban és sejtregenerációban. A magas IGF-1 szint növelheti a rák, a szívbetegség és az öregedés kockázatát. A jó hír az, hogy több természetes módszerrel is csökkenthetjük az IGF-1 szintet. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan tehetjük ezt meg táplálkozással, vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel és mozgással.

1. Táplálkozással:

Az alábbi táplálkozási javaslatok segíthetnek az IGF-1 szint csökkentésében:

 • Növeljük a rostbevitelt: A rostban gazdag élelmiszerek, például zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása csökkentheti az IGF-1 szintet.
 • Csökkentsük az állati eredetű fehérjebevitelt: A magas állati eredetű fehérjebevitel összefüggésbe hozható a magas IGF-1 szinttel. A növényi alapú fehérjék fogyasztása ezzel szemben előnyösebb lehet.
 • Kerüljük a magas glikémiás indexű élelmiszereket: A magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint a cukrok és a finomított szénhidrátok, hozzájárulhatnak a magas IGF-1 szinthez. Válasszunk alacsony glikémiás indexű élelmiszereket, például zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat.

2. Vitaminokkal és táplálékkiegészítőkkel:

Néhány vitamin és táplálékkiegészítő segíthet az IGF-1 szint csökkentésében:

 • D-vitamin: A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a magas IGF-1 szinttel. A D-vitamin pótlása segíthet ezen a területen.
 • Kurkuma: A kurkuma, illetve annak hatóanyaga, a kurkumin segíthet csökkenteni az IGF-1 szintet és gátolni a ráksejtek növekedését.
 • Zöld tea: A zöld tea polifenolok, például az epigallocatechin gallát (EGCG) segíthetnek az IGF-1 szint csökkentésében és antioxidáns hatásuk révén a sejtek védelmében.

3. Mozgással és életmóddal:

 • A rendszeres testmozgás és az egészséges életmód is hozzájárulhat az IGF-1 szint csökkentéséhez:

 • Aerob edzés: A rendszeres aerob edzés, mint a futás, úszás vagy kerékpározás, segíthet csökkenteni az IGF-1 szintet és javítani az általános egészséget.
 • Erősítő edzés: Az erősítő edzés, mint a súlyzós edzés vagy a testtömeggyakorlatok, szintén csökkenthetik az IGF-1 szintet és javíthatják az izomtónust és az erőt.
 • Stresszcsökkentés: A stressz hozzájárulhat a magas IGF-1 szinthez. A stresszcsökkentő technikák, mint a jóga, a meditáció vagy a légzőgyakorlatok, segíthetnek enyhíteni a stresszt és csökkenteni az IGF-1 szintet.
 • Elegendő alvás: Az alváshiány befolyásolhatja az IGF-1 szintet. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alvást biztosítsunk a szervezetünk számára.

Összefoglalva, az IGF-1 szint természetes módszerekkel történő csökkentése érdekében ügyeljünk a táplálkozásra, a vitaminok és táplálékkiegészítők bevitelére, valamint a rendszeres testmozgásra és az egészséges életmódra. Ezek az egyszerű lépések nemcsak az IGF-1 szint csökkentésében segíthetnek, hanem általános egészségünk és életminőségünk javításában is.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű fehérje, vitamin, táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek.

Források:

 • A. V. Lee, D. L. Hopper, R. G. Zaczek, D. M. MacEwen, and C. K. Yee, "Growth Factor Independence-1 (Gfi-1) Plays a Role in Mediating Specific Granule Deficiency (SGD) in Mice," Blood 98, no. 6 (2001): 1803–1807.
 • M. F. McCarty, "IGF-1 as a Drug and Nutrient," Medical Hypotheses 62, no. 3 (2004): 341–349.
 • R. C. Baxter, "IGF Binding Proteins in Cancer: Mechanistic and Clinical Insights," Nature Reviews Cancer 14, no. 5 (2014): 329–341.
 • M. N. Pollak, "The Insulin and Insulin-like Growth Factor Receptor Family in Neoplasia: An Update," Nature Reviews
Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód