Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hullhat-e a hajad a Kreatintól?

Hullhat-e a hajad a Kreatintól?
A kreatin ma a legnépszerűbb táplálékkiegészítők egyike a piacon, mert számos előnyt nyújt, az izomtömeg, az erő és a teljesítmény növelésétől kezdve a fáradtság csökkentésén és az agyfunkció javításán át a vércukorszint ellenőrzéséig terjednek

A kreatin természetesen képződik a szervezetben. Kb. 5%-a megtalálható az agyban, a vesékben és a májban. A maradék 95% (120-140 g) a csontvázizmokban tárolódik, ahol egy nagy energiamolekulát képez, amit foszfokreatinnak nevezünk. A foszfokreatin lebontása ATP-t (adenozin-trifoszfát) termel, amely az izmokat látja el energiával nehéz emeléskor és nagy intenzitású edzések során.

A kreatin ma a legnépszerűbb táplálék iegészítő a piacon, mert számos előnyt nyújt; az izomtömeg, az erő és a teljesítmény növelésétől kezdve a fáradtság csökkentésén és az agyfunkció javításán át a vércukorszint ellenőrzéséig terjednek.

Az evidenciák annyira erősek a kreatin használata mellett, az International Society of Sports Nutrition állásfoglalása szerint jelenleg a legjobb ergogén táplálékkiegészítő az atlétáknak a magas intenzitású edzéskapacitás és a sovány testtömeg növelésére a tréning során. A szerzők azt is megjegyzik,  ez az egyik világ legjobban tesztelt kiegészítője és kiváló biztonsági profilja van.

Azonban, annak ellenére, hogy a kreatin biztonságosságának és hatékonyságának nagy mennyiségű kutatási eredménye áll rendelkezésre, az utóbbi időben, különösen a közösségi médiában, aggodalmak merültek fel, hogy a kreatin okozhat hajhullást.

Mit mond erről a tudomány?

Az adatbázisok kutatása után úgy tűnik,  a kreatin- táplálékkiegészítő és a hajhullás kapcsolatáról szóló spekulációk túlnyomó része van der Merwe és munkatársainak egyetlen tanulmányára alapul: Ez a kutatás 20 egyetemista férfi rugby játékos részvételével készült, akik napi 25g kreatint szedtek 7 napig, majd további 14 napig napi 5g kreatint. A vizsgálatban résztvevők 56%-os emelkedést tapasztaltak a dihidrotesztoszteron (DHT) szérum szintjében a 7 napos töltődési időszak után. Az ilyen szint emelkedése a 14 napos karbantartási időszak után is 40%-kal magasabb maradt, mint a kiindulási értékek.

Az eredmény aggodalmat keltett a hajhullás lehetőségével kapcsolatban, mert a DHT, a tesztoszteron metabolitja, összefüggésbe hozható a hajhullás bizonyos eseteivel. A férfiaknál a DHT képes a hajhagymák androgén receptoraira kötődni, és azokat elsorvasztani, ami hajhulláshoz vezethet.

Fontos megjegyezni, van der Merwe vizsgálata a kreatin hatásainak vizsgálatára irányult a pihenő androgénszintekre (férfi nemi hormonokra), nem pedig a hajhullás hatásának vizsgálatára, és a vizsgálatban nem említenek a hajra vonatkozó információkat.

Egy átfogó felülvizsgálatban Antonio és munkatársai megjegyzik, van der Merwe eredményei más kutatásokban nem kaptak megerősítést, és hogy az intenzív ellenállásos edzés egyedül is okozhat androgén hormonok emelkedését.

Továbbá, a DHT és a DHT tesztoszteron arány növekedése normális klinikai határok között maradt. Ráadásul a kreatin táplálékkiegészítő csoportban a DHT szintje a placebó csoporttal összehasonlítva a kiegészítés előtt 23%-kal alacsonyabb volt. Ezért a kreatin csoportban a kis DHT növekedés kombinálva a placebó DHT reakciójának kis csökkenésével magyarázza a van der Merwe és munkatársai által jelzett "statisztikailag szignifikáns" DHT emelkedést 

Antonio és kollégái azt javasolják, bár elméletileg lehetséges, a kreatin-kiegészítés növelheti a DHT képződését, egyetlen tanulmány sem jelentett hajhullást emberekben.

Érdekes módon, eddig 12 másik tanulmány vizsgálta a kreatin táplálékkiegészítő hatását a tesztoszteronra. Két tanulmány jelentett kis, fiziológiailag jelentéktelen növekedést az összes tesztoszteronban hat és hét napos kiegészítés után, míg a többi tíz tanulmány nem jelzett változást a tesztoszteron koncentrációkban. Öt tanulmányban a szabad tesztoszteron, melyet a test a DHT előállításához használ, szintén mérve volt, de semmilyen növekedést nem találtak.

Összefoglalva, a jelenlegi tudományos bizonyítékok nem mutatják, hogy a kreatin táplálékkiegészítő hajhullást okozna, nem növeli az összes tesztoszteront, sem a szabad tesztoszteront, sem pedig a DHT-t. Fontos megjegyezni, a hajhullás az életkor előrehaladtával nagyon gyakori, 40% -a az 35 éves férfiaknak tapasztal hajhullást, és ez az arány az 80 éves korban 80% -ra nő. Ez a probléma nem csak a férfiakra jellemző, hiszen a nők 50% -a tapasztal hajhullást különböző okok miatt, de jelenleg egyetlen tanulmány sem jelentett hajhullást emberben a kreatin-kiegészítés miatt. Ha aggódsz a hajhullás miatt, fordulj megfelelően képzett egészségügyi szakemberhez.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Edzés Életmód