Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A hatékony izomnövekedés titkai: 21 tanulmány elemző munkája

A hatékony izomnövekedés titkai: 21 tanulmány elemző munkája
Az izomépítés és az edzés hatékonysága mindig is izgalmas és aktuális téma volt a fitnesz világában. 2017-ben Dr. Brad Schoenfeld és csapata egy átfogó kutatást végzett, melyben 21 tanulmányt elemeztek, hogy jobban megértsük az izomnövekedés mechanizmusait és a leghatékonyabb módszereket az izomtömeg növelésére. Ebben a cikkben bemutatjuk a kutatás eredményeit és összefoglaljuk a legfontosabb tanulságokat a maximális izomnövekedés érdekében. Továbbá, bemutatunk néhány táplálékkiegészítőt is, amelyek segíthetnek ebben a folyamatban.

A kutatás főbb eredményei

Schoenfeld és munkatársai több szempontot is vizsgáltak az izomnövekedéssel kapcsolatban. A főbb eredmények a következők voltak:

 1. A tréning intenzitása: A kutatás azt mutatta, hogy a nagyobb intenzitású edzések (azaz a nagyobb súlyok használata) elősegítik az izomnövekedést, bár a mérsékelt intenzitású edzések is hatékonyak lehetnek, ha a megfelelő módszerekkel kombinálják őket.

 2. A tréning volumene: A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nagyobb edzésvolumen (azaz a több sorozat és ismétlés végzése) elősegíti az izomnövekedést. Fontos azonban, hogy ne túlzásba vinni a volumennövelést, mert az túledzéshez és a regeneráció hiányához vezethet.

 3. A tréning gyakorisága: A kutatás szerint izomcsoportonként a heti 2-3 alkalommal történő edzés ideális az izomnövekedés szempontjából. Fontos azonban, hogy a gyakoriságot az egyén edzettségi szintjéhez és az életmódjához igazítsuk.

 4. A tréning időtartama: A kutatók azt találták, hogy a rövidebb, intenzív edzések (30-60 perc) ugyanolyan hatékonyak az izomnövekedés szempontjából, mint a hosszabb edzések. A túl hosszú edzések viszont kimeríthetik a szervezetet és csökkenthetik a regeneráció képességét.

 5. A pihenőidők: A kutatás rávilágított, hogy a rövidebb pihenőidők (30-60 másodperc) elősegíthetik a növekedési hormonok termelődését, míg a hosszabb pihenőidők (2-3 perc) lehetővé teszik a nagyobb súlyok használatát és az erő fejlesztését. Az ideális pihenőidő az egyén céljaitól és edzettségi szintjétől függ.

 6. Az edzési módszerek: Schoenfeld és csapata azt találta, hogy az izolációs gyakorlatok hasznosak az izomnövekedés elősegítésében, ám a komplex, többízületi gyakorlatok (pl. guggolás, fekvenyomás) különösen hatékonyak az izomtömeg növelésében és az erő fejlesztésében.

Az edzés mellett a megfelelő táplálkozás és táplálékkiegészítők használata is kulcsfontosságú az izomnövekedés szempontjából. Íme néhány táplálékkiegészítő, amely segíthet az izomépítésben:

 1. Fehérje: A fehérjék az izmok építőkövei, és elengedhetetlenek az izomnövekedéshez. A tejsavófehérje kiváló választás a gyors felszívódása miatt, de növényi alapú fehérjék, mint a szója- vagy rizsfehérje is megfelelő alternatívák lehetnek.

 2. Kreatin: A kreatin segít növelni az erőt és az izomtömeget, valamint javítja az edzési teljesítményt. A kreatin-monohidrát az egyik legnépszerűbb és legjobban kutatott forma.

 3. BCAA (elágazó láncú aminosavak): A BCAA-k fontos szerepet játszanak az izomregenerációban és az izomnövekedésben. A leucin, izoleucin és valin aminosavak segíthetnek az izomfáradtság csökkentésében és az edzés utáni regeneráció gyorsításában.

 4. HMB (béta-hidroxi béta-metilbutirát): Az HMB egy leucin metabolit, amely csökkenti az izomlebomlást és elősegíti az izomépítést. Az HMB hatékony lehet a kezdők és az edzésben jártasabb sportolók számára is.

 5. Omega-3 zsírsavak: Az omega-3 zsírsavak, mint az EPA és a DHA, számos egészségügyi előnyt kínálnak, beleértve az izomnövekedés támogatását is. Ezek az esszenciális zsírsavak segíthetnek csökkenteni a gyulladást és javítani a regenerációt az edzések között.

 6. L-glutamin: Az L-glutamin az egyik leggyakoribb aminosav a szervezetben és fontos szerepet játszik az izomtömeg fenntartásában és a regenerációban. A glutamin kiegészítés segíthet abban, hogy a szervezet gyorsabban helyreálljon az intenzív edzések után.

Végső soron a legjobb edzési terv az egyéni céloktól, edzettségi szinttől és életmódtól függ. Fontos, hogy mindig hallgassunk a testünkre, és igazítsuk az edzéstervet és a táplálékkiegészítők használatát a saját szükségleteinkhez. A Schoenfeld és csapata által végzett kutatás azonban értékes útmutatást nyújt ahhoz, hogy hogyan érhetjük el a maximális izomnövekedést és a hatékony edzési eredményeket.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek akciós árakon.

Összefoglalás

Schoenfeld és csapata által végzett átfogó kutatás számos fontos tanulságot adott az izomnövekedés és az edzés hatékonyságával kapcsolatban. A kutatás rámutatott a tréning intenzitásának, volumenének, gyakoriságának és időtartamának, valamint a pihenőidők és az edzési módszerek fontosságára. Ezenkívül a cikkben bemutatott táplálékkiegészítők használata tovább növelheti az izomépítés hatékonyságát.

Tartalomhoz tartozó címkék: Edzés