Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gondolataink befolyásolják a testünk működését

Gondolataink befolyásolják a testünk működését
A krónikus stressz hatással van a mitokondriumok egészségére, és ez az egészségi állapot a hangulatunkkal is összefügg. Azoknál az embereknél, akiknek az életükben folyamatos a stressz, a mitokondrium aktivitása csökken, és ez a kimerültséghez vezethet. Ilyenkor is fontos lehet a megfelelő minőségű és jól megválasztott fehérje, vitamin és táplálékkiegészítő bevite is.

Az emberi test működésének egyik kulcsfontosságú része a mitokondrium, ami fontos szerepet játszanak az energiatermelésben és az anyagcserében.

(A mitokondriumok olyan sejtszervecskék, melyek a sejtek energiatermelésében kulcsszerepet játszanak. Az oxigén felhasználásával az élelmiszerekből származó tápanyagokat ATP energiává alakítják, mely az élőlények számára elengedhetetlen. Emellett számos más fontos szerepet is betöltenek, mint például az apoptózis (programozott sejthalál) szabályozása, a kalcium-homeosztázis fenntartása vagy az immunválasz szabályozása.)

Azonban a krónikus stressz és a hangulatunk közötti összefüggést is fel kell ismernünk. A dr. Elissa Epel vezette kutatócsoport úgy találta, hogy a krónikus stressz hatással van a mitokondriumok egészségére, és ez az egészségi állapot a hangulatunkkal is összefügg. Azoknál az embereknél, akiknek az életükben folyamatos a stressz, a mitokondrium aktivitása csökken, és ez a kimerültséghez vezethet.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy mi magyarázza azokat az eseteket, amikor az emberek ellenállóbbnak tűnnek a stresszel szemben, és az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknek magasabb a mitokondrium aktivitása, pozitívabb érzelmeket tapasztalnak a nap során. Az egyik legérdekesebb eredmény az volt, hogy a napi hangulatunk a mitokondrium aktivitásával szorosan összefüggött, ami azt jelzi, hogy a gondolataink és az érzelmeink befolyásolják a testünk működését.

Az ilyen folyamatos stressznek ellenállni nem egyszerű, és a radikális elfogadás lehet a megoldás. A radikális elfogadás azt jelenti, hogy elfogadjuk a helyzetet, amiben vagyunk, még akkor is, ha azt nem tudjuk megváltoztatni, és arra összpontosítunk, hogy hogyan tudjuk javítani az életünket az adott helyzetben. A kutatások azt mutatják, akik elfogadják a stresszt, és megtanulják, hogyan kezeljék azt, egészségesebbek lehetnek és jobban képesek megbirkózni az élet kihívásaival. Ebben az esetben nem elég, ha beszedünk egy tablettát, a fehérje, vitamin, táplálékkiegészítő bevite ebben az esetben nem tud önmagában segítség lenni.

A stresszkezelés legjobb módja a mindennapos gyakorlat. Az elmélyült figyelem (mindfulness) gyakorlása segíthet az embereknek a stressz kezelésében és az érzelmi stabilitásuk javításában. Azonban fontos megérteni, az elfogadás és a pozitív gondolkodás gyakorlása is kulcsfontosságú lehet a stressz kezelésében és a mitokondriumok egészségének javításában. Az embereknek fel kell ismerniük, hogy bár nem mindig van ráhatásuk az életükre, mindig van lehetőségük arra

 

Miért fókuszálunk a negatív dolgokra és miért szeretnénk, hogy mások legyenek?

Az agyunk arra van beállítva, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a potenciális veszélyekre vagy negatív információkra, mint a túlélési mechanizmus részeként. A múltban nagyon tudatosak voltunk a potenciális veszélyekre, akár élet-halál különbséget is jelenthetett. Azonban a modern korban ez a túlélési mechanizmus arra vezethet minket, hogy a negatív aspektusokra koncentráljunk életünkben, még akkor is, ha azok nem jelentenek közvetlen fenyegetést. Emellett társadalmi és kulturális tényezők miatt is hajlamosak vagyunk a negatívra fókuszálni, mint például az eredményorientáltság és az önmagunkkal való törődés és pihenés helyett.

Azonban, a tudatos odafigyeléssel és gyakorlással, át tudjuk terelni a figyelmünket a pozitív életünk aspektusaira, és akár elfogadni és akár prosperálni is a nehéz helyzetekben. Néhány hatékony gyakorlat már bizonyított, például a mindfulness meditáció, a hálás naplóírás és a kognitív viselkedésterápia. Fontos megjegyezni, nincs univerzálisan hatékony megoldás és lehet, hogy egyéni alapon kell kipróbálni, mi működik a legjobban az egyén számára.

Összességében, a radikális elfogadás és a pozitív életaspektusokra való összpontosítás által csökkenthetjük a krónikus stresszt és javíthatjuk az általános jólétünket, beleértve a mitokondrium egészségünket és a hangulatunkat is.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód