Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az Egészséges Bélflóra Alakítása

Az Egészséges Bélflóra Alakítása
Az emberi szervezetben található mikroorganizmusok, más néven mikrobiota, kritikus szerepet játszanak egészségünkben. A mikrobiota a szájban, a torokban, a gyomorban, a belekben, a bőrön, a szemben és az orrban is jelen van, és elengedhetetlen az immunrendszer, az agy és a hormonrendszer egészségéhez (1).

Az egészséges bélflóra diverzitása, azaz a bélben élő mikroorganizmusok fajok szerinti számának sokfélesége, kulcsfontosságú. Egy alacsony diverzitás a diszbiozis jele lehet, amely a mikrobiális egyensúly felborulását jelenti, és amelynek összefüggést találtak autoimmun betegségekkel, elhízással és kardio-metabolikus állapotokkal (2).

Az alábbiakban hat módszert mutatok be, amelyek segíthetnek a bélflóra diverzitásának növelésében és ezzel a bél-, test- és agyegészség javításában.

 1. Fermentált ételek fogyasztása Az Stanford Egyetemen végzett kutatás eredményei szerint a fermentált ételek növelik a bélflóra diverzitását, és csökkentik a gyulladás kulcsjelzőit (3). A résztvevők napi hat adag fermentált ételt fogyasztottak, és a fogyasztás növekedése nem eredményezett további előnyöket. Az eredmények arra utalnak, hogy a fermentált ételek napi rendszeres fogyasztása javíthatja a bélflóra egészségét.

 2. Prebiotikumok és probiotikumok A prebiotikumok és probiotikumok kiegészítőként történő bevitele hozzájárulhat a bélflóra egészségének javulásához (4). Különösen diszbiozis esetén, például antibiotikumok szedése után, stressz idején, utazás alatt vagy étrendváltás során a prebiotikumok és probiotikumok segíthetnek a bélflóra helyreállításában.

 3. Megfelelő alvás A bélflóra nagyon érzékeny a stresszre, és az alvás hiánya hozzájárulhat a stresszszint növekedéséhez, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a bélflóra egészségét (5).

 4. Feldolgozott ételek kerülése A feldolgozott ételekben található adalékanyagok, mint például az emulgeálószerek, negatívan befolyásolhatják a bélflóra egészségét (6).

 5. Mesterséges édesítőszerek A mesterséges édesítőszerek hatását a bélflórára még vizsgálják, de bizonyos állatkísérletek azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek negatívan befolyásolhatják a bélflóra egészségét (7).

 6. A környezet túlzott fertőtlenítésének elkerülése A túlzott fertőtlenítés és a gyakori antibiotikum-szedés elpusztíthatja a jótékony bélflóra forrásait (8).

A VitalMind ajánlatában található GymBeam és GAL táplálékkiegészítők, a kreatin, a kollagén, és a sztíviával édesített True whey fehérje ideálisak lehetnek az egészséges bélflóra kialakításának és fenntartásának támogatására.

Források:

 1. Gilbert, J. A., Blaser, M. J., Caporaso, J. G., Jansson, J. K., Lynch, S. V., & Knight, R. (2018). Current understanding of the human microbiome. Nature medicine, 24(4), 392-400.
 2. Gevers, D., Kugathasan, S., Denson, L. A., Vázquez-Baeza, Y., Van Treuren, W., Ren, B., ... & Knights, D. (2014). The treatment-naive microbiome in new-onset Crohn’s disease. Cell host & microbe, 15(3), 382-392.
 3. Zmora, N., Suez, J., & Elinav, E. (2019). You are what you eat: diet, health and the gut microbiota. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 16(1), 35-56.
 4. Gibson, G. R., Hutkins, R., Sanders, M. E., Prescott, S. L., Reimer, R. A., Salminen, S. J., ... & Verbeke, K. (2017). Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nature reviews Gastroenterology & hepatology, 14(8), 491-502.
 5. Poroyko, V. A., Carreras, A., Khalyfa, A., Khalyfa, A. A., Leone, V., Peris, E., ... & Gozal, D. (2016). Chronic sleep disruption alters gut microbiota, induces systemic and adipose tissue inflammation and insulin resistance in mice. Scientific reports, 6, 35405.
 6. Chassaing, B., Koren, O., Goodrich, J. K., Poole, A. C., Srinivas
Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód