Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan végezz „dopamin böjtöt”, ami valóban működik

Hogyan végezz „dopamin böjtöt”, ami valóban működik
Egyre többen hallottunk már a „dopamin böjtről”, amely főleg a TED-előadásokban szereplő elit sportolók és vezérigazgatók körében népszerű. A módszer lényege, hogy ideiglenesen tartózkodunk minden olyan tevékenységtől, amely túlzott dopamin felszabadulást vált ki. Elvileg ez segít újra kalibrálni agyunk dopaminnal való kapcsolatát.

Azonban a neurológusok több ponton is megkérdőjelezik a módszer hatékonyságát. Emlékeztetnek arra, hogy a dopamin nem csak „öröm-kémiai anyag”, hanem olyan agyi folyamatokban is részt vesz, mint a mozgás, a figyelem és a tanulás. Ráadásul senki sem képes „megállítani” a dopamin termelődését, és a módszerből hiányoznak a tudományos alapok.

A VitalMind-nál úgy gondoljuk, hogy a „dopamin böjt” gondolata mégis hasznos lehet, ha új megközelítésben alkalmazzuk. Ehelyett azt javasoljuk, hogy helyezz nagyobb hangsúlyt a szokásaid és a viselkedésed megváltoztatására, különösen azoknál, amelyekről úgy érzed, nem segítenek abban, hogy teljesebb életet élj.

Tehát hogyan végezz valóban hatékony „dopamin böjtöt”? Először is, válaszd ki azt a tevékenységet, amit korlátozni szeretnél: legyen az a közösségi média, az online játékok, a magas kalóriatartalmú ételek vagy az online vásárlás. Tűzz ki realisztikus célt attól függően, mennyire gyakran végezted eddig a kiválasztott tevékenységet.

Lehet, hogy egy napra teljesen le tudsz mondani róla? Vagy egy hétre? Esetleg egy hónapra? Ne feledd, a „dopamin böjt” nem arról szól, hogy teljesen megvonjuk magunktól a dopamint, hanem arról, hogy jobban odafigyelünk a szokásainkra.

A „dopamin böjt” alatt fontos, hogy ne felejtsd el, a dopamin nem csak rossz. A szabadban végzett edzés, a barátokkal való találkozás, a finom ételek elkészítése vagy a szex mind-mind örömet és dopamin-szabadulást váltanak ki. Életünknek ezek a pillanatai teszik élvezetessé, így nem kell minden örömszerzésről lemondanunk a fejlődés érdekében.

És bár a „dopamin böjt” koncepciója elsősorban a szokásaink megváltoztatásáról szól, néhány táplálékkiegészítő is segíthet a folyamatban. A VitalMind-nál számos olyan kiegészítőt kínálunk, amelyek támogatják az agy optimális működését és a mentális egészséget.

Az omega-3 zsírsavak, például a halolaj, hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez, és segítenek csökkenteni a stresszt és a szorongást, ami gyakran összefügg a dopamin túlzott felszabadulásával.

A B-vitaminok, különösen a B6, B9 és B12, segítenek az idegrendszer normál működésében, és támogatják a mentális funkciókat.

Természetesen mindig konzultálj egészségügyi szakemberrel, mielőtt új táplálékkiegészítőt kezdenél szedni, különösen, ha már szedsz más gyógyszereket.

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek akciós árakon.

Összefoglalva, a „dopamin böjt” nem jelenti azt, hogy teljesen megvonjuk magunkatól az örömöt. Inkább arra ösztönöz, hogy gondolkodjunk el a szokásainkról, és tegyünk lépéseket a jobb mentális egészség és a teljesebb élet felé. És a VitalMind-nál készen állunk arra, hogy támogassuk ezt az utazást a legjobb táplálékkiegészítőkkel.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód