Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

C vitamin

C vitamin
A C vitamin létfontosságú az egészséges bőr, porc, fogak, csontok és vérerek fenntartásához. Ezenkívül antioxidánsként is működik, segítve a test sejtjeinek védelmét a szabadgyökök által okozott károsodástól.

C Vitamin vagy aszkorbinsav, egy vízben oldódó vitamin, amely számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Létfontosságú az egészséges bőr, porc, fogak, csontok és vérerek fenntartásához. Ezenkívül antioxidánsként is működik, segítve a test sejtjeinek védelmét a szabadgyökök által okozott károsodástól. Az emberi szervezet nem képes szintetizálni a C Vitamint, ezért a táplálékkal kell bevinnünk.

Két fő mechanizmusa van, amellyel a C Vitamin hozzájárulhat az ízületek egészségéhez. Ezek az antioxidáns tulajdonságai és az esszenciális kollagéntermelő szerepe. Ez utóbbi a test kötőszövetének fő strukturális fehérjéje, amely az ízületeink, például a porcok, csontok, inak és szalagok részét képezi.

Mit mond a tudomány a C Vitamin és az ízületek egészségéről?

Boyera és munkatársai egy tanulmányban értékelték a C Vitamin hatását a kollagén termelésére és kémiailag történő összekapcsolódására. Kimutatták, a C Vitamin  adagfüggően növeli a kollagén típusú I depók mennyiségét, amely a csontokban és az ínakban található kollagén típusa.

Ripani és munkatársai a C Vitamin hozzáadásának hatékonyságát vizsgálták nutriceutikus gyógyszerek kezelésében a térdartrózis fiatal felnőttek körében. Az eredmények azt mutatták, azok az egyének, akik extra C Vitamint kaptak, jobb életminőségről és kevesebb fájdalomcsillapító használatáról számoltak be.

Chin és Ima-Nirwana áttekintése kiértékelte a jelenlegi bizonyítékokat a C Vitaminnal kapcsolatos csontmegőrző hatásokról, sejt-, állat- és emberi tanulmányokból származtak. A szerzők arra a következtetésre jutottak, a C Vitamin kiegészítés képes volt megakadályozni a csontvesztést több állatkísérletben. Az emberi tanulmányok általában pozitív kapcsolatot mutattak a C Vitamin  és a csontok egészsége között (javított a csontásvány sűrűségen és a töréskockázaton).

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitaminok