Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az alváshiány növeli a perifériás artériás betegség kockázatát

Az alváshiány növeli a perifériás artériás betegség kockázatát
Egy nagyszabású, több mint 650 000 résztvevőt magában foglaló tanulmány erős összefüggést talált a rövid alvási idő (kevesebb mint öt óra éjszakánként) és a perifériás artériás betegség (PAD) között. Ez a betegség a lábak artériáinak elzáródásával jár, ami növeli a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

A nemrégiben a European Heart Journal – Open szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik kevesebb mint öt órát alszanak éjszakánként, 74%-kal nagyobb a valószínűsége, hogy perifériás artériás betegségben szenvednek, mint azoknak, akik heti-nyolc órát alszanak.

"Tanulmányunk arra utal, hogy a hét-nyolc órás alvás jó szokás a PAD kockázatának csökkentésére" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Shuai Yuan a stockholmi Karolinska Intézetből.

A perifériás artériás betegség (PAD) világszerte több mint 200 millió embert érint. A betegség a lábak artériáinak elzáródásával jár, ami csökkenti a véráramot és növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Dr. Yuan szerint: "A nem elegendő éjszakai alvás és a nappali szunyókálás korábban már összefüggésbe hozták a magasabb szívbetegség kockázatával, ami - akárcsak a PAD - az elzáródott artériák következménye. Ráadásul az alvási problémák a PAD-ban szenvedő betegek leggyakoribb panaszai közé tartoznak. Az alvási szokások és a PAD közötti kapcsolat vizsgálatára eddig még kevés adat állt rendelkezésre, a mi tanulmányunk pedig éppen ezt a hiányt próbálta pótolni."

A kutatás két részből állt. Először a kutatók az alvási időtartam és a nappali szunyókálás összefüggését vizsgálták a PAD kockázatával. A második részben a kutatók genetikai adatokat használtak a természetesen randomizált kontrollvizsgálatok - más néven Mendel-randomizáció - elvégzésére, hogy megvizsgálják a kapcsolatok ok-okozati jellegét.

Dr. Yuan elmondta: "Az observationális analízisek korlátozottak a fordított ok-okozati viszony miatt – vagyis ha összefüggést találunk az alvási szokások és a PAD között, nem lehetünk biztosak abban, hogy az alvási szokások okozták-e a PAD-ot, vagy fordítva. A Mendel-randomizáció erős módszer az ok-okozati viszony megítélésére, és nagyobb bizonyosságot nyújt az eredményekkel kapcsolatban."

Az eredmények alapján a legerősebb bizonyítékot a rövid alvás jelentette, ahol a kapcsolat a PAD-vel kölcsönös volt. Egy 53 416 felnőttet vizsgáló observationális analízis szerint azoknál, akik kevesebb mint öt órát aludtak éjszakánként, majdnem kétszeres volt a PAD kockázata a hét-nyolc órát alvókhoz képest (hazard ratio [HR] 1.74; 95% confidence interval [CI] 1.31–2.31). Ezt az eredményt további analízisek is alátámasztották 156 582 és 452 028 főnél. Az ok-okozati vizsgálatokban a rövid alvás növelte a PAD kockázatát, és fordítva, a PAD is növelte a rövid alvás valószínűségét.

Dr. Yuan szerint: "Az eredmények arra utalnak, hogy a rövid éjszakai alvás növelheti a PAD kialakulásának esélyét, és hogy a PAD fennállása növeli az alváshiány kockázatát."

A hosszú alvás esetében, egy 53 416 felnőttet vizsgáló observationális analízis szerint azoknál, akik nyolc óránál többet aludtak éjszakánként, 24%-kal magasabb volt a PAD kockázata a hét-nyolc órát alvókhoz képest (HR 1.24; 95% CI 1.08–1.43). Ezt az eredményt további analízisek is alátámasztották 156 582 és 452 028 főnél. Azonban a hosszú alvás és a PAD között nem találtak ok-okozati összefüggést. Hasonló eredményeket találtak a nappali szunyókálás esetében is: a nappal szunyókálóknál 32%-kal nagyobb volt a PAD kockázata azokhoz képest, akik nem szunyókáltak nap közben (HR 1.32; 95% CI 1.18–1.49), azonban itt sem találtak ok-okozati összefüggést.

"További tanulmányokra van szükség a hosszú éjszakai alvás, a nappali szunyókálás és a PAD közötti kapcsolatok megértéséhez" - mondta Dr. Yuan. "Bár az observationális vizsgálatokban találtunk összefüggéseket, nem tudtuk megerősíteni az ok-okozati viszonyt."

Összefoglalva, Dr. Yuan megjegyezte: "További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogyan lehet megszakítani a rövid alvás és a PAD közötti kölcsönös kapcsolatot. Az életmódbeli változások, amelyek segítenek az embereknek többet aludni, például a fizikai aktivitás, csökkenthetik a PAD kialakulásának kockázatát. A PAD-ban szenvedő betegek számára pedig az optimális fájdalomkezelés segíthet a jó éjszakai alvásban."

A Vitalmind oldalán mindig az újabb és legfrissebb egészségügyi és fitnesz hírek olvashatóak, valamint a legjobb minőségű GymBeam fehérje, kreatin, kollagén, GAL multivitamin, és egyéb hasznos táplálékkiegészítő termékek is elérhetőek akciós árakon.

Forrás: "Sleep duration, daytime napping, and risk of peripheral artery disease: multinational cohort and Mendelian randomization studies" by Shuai Yuan, Michael G Levin, Olga E Titova, Jie Chen, Yuhao Sun, Veterans Affairs Million Veteran Program, Agneta Åkesson, Xue Li, Scott M Damrauer and Susanna C Larsson, 2023. március 16., European Heart Journal Open. DOI: 10.1093/ehjopen/oead008

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód