Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Alzheimer és az alvásproblémák közötti kapcsolat

Alzheimer és az alvásproblémák közötti kapcsolat
Az alvási apnoe (légszomj alvás közben) összefüggésben lehet-e a demencia kialakulásával Alzheimer-kóros betegeknél? Ezt a feltételezést egy frissen közzétett francia tanulmány támasztja alá, mely a Neurology orvosi folyóiratban jelent meg.

A kutatók 2016 és 2020 között 122, átlagosan 69 éves felnőttet követtek nyomon. A résztvevők közül egyikük sem szenvedett emlékezeti problémáktól a tanulmány kezdetén. Azonban 26 résztvevőnél az agyban lepedékként felhalmozódó, rosszul összehajtott fehérjék (amiloid plakkok) voltak jelen, melyek az Alzheimer-kór jellegzetes tünetei és a betegség korai jelei.

A tanulmány végére azoknál a résztvevőknél, akiknél amiloid plakkok és súlyos alvási apnoe is jelen volt, általában kisebb agytérfogatot mértek a mediális temporalis lebenyben - ez a terület kulcsszerepet játszik a memóriában. Ez az eredmény arra utalhat, hogy ilyen résztvevőknél agysejtvesztés következhet be - állapították meg a kutatók.

Azon embereknél, akiknél nem voltak jelen amiloid plakkok, még akkor sem figyeltek meg hasonló veszteséget, ha alvási apnoéval küzdöttek.

"Geraldine Rauchs, a tanulmány egyik szerzője és a francia kognitív neuropszichológiai kutatók egyike elmondta: „Azok az emberek, akik az Alzheimer-kór spektrumának nagyon korai szakaszában vannak, különös sérülékenységet mutatnak az alvási apnoéval szemben.”

További tanulmányokat kell végezni annak vizsgálatára, hogy az alvási apnoe kezelése javíthatja-e a kognitív képességeket, és késleltetheti vagy akár meg is előzheti a kognitív funkciók hanyatlását - tette hozzá.

A tanulmány nem bizonyítja, hogy az alvási apnoe okozza az alacsonyabb agytérfogatot - és így a memóriavesztést - a hajlamos betegeknél; csupán egy összefüggést mutat rájuk, figyelmeztetnek a szerzők.

Korábbi tanulmányok már mutattak összefüggést az alvási apnoe és a demencia kockázatának növekedése között. Egy a Sleep Research Journal-ban megjelent tanulmány szerint az alvási apnoéval diagnosztizált betegeknél "jelentősen megnövekedett" a több neurokognitív rendellenesség kialakulásának kockázata, beleértve az Alzheimer-kórt, a Parkinson-kórt és a Lewy-testes demenciát, a vaszkuláris demencia kivételével.

Az alvási apnoe jelei: Az alvási apnoe során az érintett személyek légzése alvás közben megszakad. Ha ez azért történik, mert a légutak elzáródnak, az alvási apnoét „obstruktívnak” nevezik. Ha azért áll be, mert az agy nem kontrollálja megfelelően a légzést, akkor az alvási apnoe "centrálisnak" tekintendő. Van, aki mindkettőt megtapasztalja.

Az alvási apnoe tünetei mindkét esetben ugyanazok, a Cleveland Klinika szerint. Ha bármelyiket tapasztalja, érdemes beszélni háziorvosával. Elképzelhető, hogy alvásszakértőhöz irányítják, vagy alvásdiagnosztikai vizsgálatra küldik, amit otthon is elvégezhet egy otthoni készlet segítségével.

 • Ébredés utáni kimerültség érzése
 • Nappali álmosság
 • Horkolás
 • Hangulatváltozások
 • Éjszakai ébredések, talán fulladás érzése kíséretében
 • Légzéskimaradások, amelyeket mások, például a házastársa vagy partner észlel
 • Szokatlan légzésminták
 • Álmatlanság
 • Éjszakai izzadás
 • Éjszakai nyugtalanság
 • Fejfájás ébredéskor

Az alvási apnoe diagnózisa és kezelése rendkívül fontos lehet a kognitív egészség fenntartásában, különösen azoknál, akiknél fennáll a veszélye a neurodegeneratív betegségeknek, mint például az Alzheimer-kór. A Sleep Research Journal-ban megjelent tanulmány kifejtette, hogy az alvási apnoéval küzdő betegeknél fennáll a kockázata annak, hogy a betegség negatív hatást gyakorol a kognitív funkciókra, és hozzájárul az ilyen rendellenességek kialakulásához. Azonban még mindig szükség van további kutatásra, hogy megerősítsük ezeket a megfigyeléseket és jobban megértsük az alvási apnoe és az Alzheimer-kór közötti kapcsolatot.

Az alvási apnoe kezelése a betegség típusától és súlyosságától függ. A kezelések között szerepelhet a pozitív légúti nyomás (CPAP) terápia, amely egy gép segítségével nyomást fejt ki a légutakra, hogy megakadályozza azok összeomlását alvás közben. Ezen kívül, súlyos esetekben műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

Az alvási apnoe és a memóriazavarok közötti összefüggések megértése és azonosítása létfontosságú a korai diagnózis érdekében, amely kulcsszerepet játszik a hatékony kezelésben és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. Ezenfelül, ha ismerjük az alvási apnoe jeleit és tüneteit, jobban felkészülhetünk a betegség felismerésére és kezelésére.

Az egészséges alvási szokások kialakítása, mint például rendszeres alvási időpontok betartása, az alkohol és a koffein kerülése lefekvés előtt, valamint a nyugodt és sötét alvókörnyezet kialakítása, szintén segíthetnek az alvási apnoe és az azzal összefüggő memóriazavarok megelőzésében.

Összefoglalva, az alvási apnoe és az Alzheimer-kór közötti lehetséges összefüggés további kutatást igényel, de az eddigi eredmények arra utalnak, hogy az alvásminőség javítása és az alvási apnoe kezelése kulcsfontosságú lehet az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek kialakulásának megelőzésében.

Források

 1. Rauchs, G., et al. (2023). Sleep Apnea and Brain Changes in Early Alzheimer's Disease. Neurology

 2. Emamian, F., et al. (2022). The Association between Obstructive Sleep Apnea and Alzheimer's Disease: A Meta-Analysis Perspective. Frontiers in Aging Neuroscience

 3. Osorio, R. S., et al. (2022). Sleep-disordered breathing advances cognitive decline in the elderly. Neurology

 4. Sleep Research Society (2022). Sleep apnea linked with Alzheimer's marker. ScienceDaily

 5. Cleveland Clinic (2023). Obstructive Sleep Apnea. 

 6. A VitalMind csapataként szeretnénk figyelmetekbe ajánlani két kiemelkedő táplálékkiegészítő márka termékeit, amelyek segítséget nyújthatnak az egészséges életmód és a kognitív funkciók megőrzésében.

  A GymBeam termékpalettáját az aktív életmód iránt elkötelezett emberek számára fejlesztették ki. Protein poraik, energiát növelő italaik és vitamin-kiegészítőik tudományos alapokon nyugvó megoldást nyújtanak a táplálkozási igények kielégítésére és az edzési teljesítmény fokozására.

  A GAL termékei pedig az egészséges életmódra és a szellemi frissességre összpontosítanak. A vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövény-kivonatok széles választékát kínálják, hogy támogassák a kognitív funkciókat, javítsák az alvás minőségét és elősegítsék a stresszkezelést.

  Bízunk benne, hogy a GymBeam és a GAL termékek segítenek Nektek az egészséges és aktív életmód kialakításában és fenntartásában.

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód